«Ми схильні ідеалізувати певних політиків і політичні сили, а потім розчаровуватися», — Глава УГКЦ
  • Пон, 01/07/2019 - 10:04

Є одна драматична для нашого суспільства риса: ми схильні ідеалізувати певних політиків і політичні сили, а потім розчаровуватися.

На цьому наголосив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ, в інтерв’ю для видання «Факты».

«Мене часто запитують: що робити, щоб не розчаровуватися? Я відповідаю: “Не зачаровуйтеся”. Немає легких відповідей на важкі питання нашого буття. Не вірте тому, хто вам скаже, що можна швидко завершити війну. Такого не буде. Не вірте, що хтось витягне якусь чарівну картку з рукава і скаже: “Ми зупинимо агресора”. Це неправда», — твердить Блаженніший Святослав.

Він переконаний, що не можна зупинити агресора, умиротворяти його, йдучи на поступки. «На жаль, це не розуміють гравці світової політики. Не можна домовитися з агресором. Його можна тільки зупинити. Зі злочинцем не розмовляють, а хапають його за руку, щоб не дати скоїти злочин. Ми повинні зрозуміти, що доля країни в наших руках. Однак варто набратися терпеливості та усвідомити, що не існує легких вирішень складних питань», — зауважує Предстоятель УГКЦ.

Він пояснив, що серйозною хворобою сучасної політики в Україні та поза її межами став популізм. Адже він — корозія, від якої потрепає  сучасна демократія. Тому необхідно бути вкрай уважними, щоб не спокуситися на солодкі обіцянки та привабливі форми, а треба передусім цікавитися змістом.

«Небезпека полягає в тому, що під гаслами зруйнувати систему, ми ризикуємо... опинитися людьми другого сорту в чужих країнах. Черчилль говорив: “Хто не хоче годувати свою армію, буде годувати чужу”. Можна перефразувати: хто не хоче будувати свою державу, буде будувати чужу; хто не хоче будувати свою державу, буде жити в чужій», — підкреслив Предстоятель.

І згодом додав: «Зараз є політичні сили, які нічого не обіцяють. Ми їх не знаємо. Вони наполовину віртуальні. Ми бачимо тільки гарну обгортку, а що під нею — не розуміємо. Нещодавно Всеукраїнська рада Церков і релігійних організацій підготувала листа до наших політиків. Ми хочемо почути відповіді на основні питання. Очевидно, одне з питань стосується ставлення до української державності».

За словами духовного лідера греко-католиків, тепер є чимало людей, які прагнуть прийти до влади, щоб знищити українську державність. Проте цього в жодному разі не можна допускати!