Мир, діалог і підтримка християн – мета 32-ї Апостольської подорожі
  • Пон, 18/11/2019 - 12:05

Принести підтримку й заохочення «малій християнській отарі», сприяти зустрічі й діалогові з іншими релігіями, пропагувати мир та захист життя в його повноті. Такими є три головні напрямні лінії наступної Апостольської подорожі Папи Франциска, в рамках якої він відвідає Тайланд і Японію. Про це Директор Ватиканського прес-центру розповів під час брифінгу 15 листопада 2019 р., представляючи журналістам візит, який відбуватиметься від 19 до 26 листопада.

Це буде 32-га Апостольська подорож триваючого понтифікату. Тайланд і Японія стануть 50-ю та 51-ю країнами, які Папа Франциск відвідає після свого обрання. На початку 80-х років минулого століття ці країни приймали святого Івана Павла ІІ.

Пошана до народів

За словами Маттео Бруні, Святіший Отець готується до подорожі із почуттям великої пошани до цих народів, які докладають конкретні зусилля в пошуках гармонії серед мультиетнічного та мультирелігійного населення, та з почуттям великої вдячності за зусилля в рамках приготування до його приїзду. Як у Тайланді, так і в Японії католицькі спільноти є невеликими, хоча в кожній з країн християнство має вікову історію, що знала і періоди відкритості, й моменти переслідування. В Тайланді християн нараховується приблизно 380 тисяч, що становить коло 1% населення, а в Японії 536 тисяч католиків становлять 0,4% населення країни. Значну більшість в Тайланді становлять буддисти, в той час як більшість японців – синтоїсти та буддисти.

Ядерне роззброєння та інші моменти подорожі

Папа Франциск, йдучи слідами своїх попередників, неодноразово у своїх виступах і посланнях рішуче засуджував не лише загрозу застосування ядерної зброї, але й володіння нею. Тож одним із найзначущіших моментів подорожі стануть відвідини 24 листопада меморіалів жертвам атомних бомбардувань в Хіросімі та в Нагасакі, де Глава Католицької Церкви звернеться із посланням, присвяченим ядерному роззброєнню та з посланням миру.

Крім вже звичних у таких подорожах зустрічей з представниками влади, місцевого духовенства та Святих Мес з вірними, іншими важливими моментами стануть: у Тайланді – відвідини санктуарію блаженного Ніколаса Кітбамрунґа, а в Японії – молитва на місці мученицької смерті святого Паоло Мікі й сподвижників у Нагасакі та зустріч в Токіо з постраждалими від Фукусімської «потрійної катастрофи» 2011 року (землетрус, цунамі та аварія атомного реактора).