Мистецька проект «Молитва до Митрополита. Софія» розпочав свою мандрівку музеями
  • Чтв, 23/05/2019 - 14:41

13 травня 2019 року колекція «СОФІЯ» покинула стіни Національного Музею у Львові ім. Андрея Шептицького, а саме – корпус ХММ ім. Олени Кульчицької, і вирушила на Яворівщину.

У двох просторих залах, які ще пам’ятають кроки Владики Андрея, була створена чудова експозиція руками заслуженого діяча мистецтв, генерального директора національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького п. Ігоря Кожана разом із куратором виставки, завідувачем відділу ХММ О. Кульчицької п. Любою Кость, за що автор і організатор проекту Олена Білоус висловлює їм щиру вдячність.

Над створенням колекції працювали знані львівські митці: Петро Сипняк, Оксана Тріска-Романів, Тарас Лозинський, Володимир Богуславський, Остап Лозинський, Василь Заблоцький, Віталій Гайдар, Теодозій Салій, Вікторія Шатковська, Любов Лебідь-Коровай, Олександр Гончарук, Марія Гупало та закарпатець Адріан Косо. За місяць, поки тривала виставка, довкола неї відбулася низка цікавих подій, до яких долучилися працівники музею – п. Люба Кость, молодший науковий співробітник п. Олена Кирилова та музейний доглядач п. Алла Сувала. Разом було проведено ряд цікавих зустрічей і заходів. Серед гостей слід відзначити і Митрополита Львівського кир Ігоря, який мав дуже теплу зустріч з митцями, п. Ольгу Михайлюк, засновницю унікального проекту «Золотий мольберт. Слідами Митрополита Андрея Шептицького», яка двічі оглядала виставку разом зі своїми приятелями-педагогами, п. Ореславу Хомик, Голову Союзу Українок, яка завітала у музей з друзями, п. Михайла Косіва і п. Ярослава Кендзьора , які відвідали виставку з подарунками, а саме книгами з творами графині Софії з Фредрів Шептицької за загальною редакцією п. Михайла , серед гостей були і професори з різних країн.

Також відбувалися лекції д-ра Івана Матковського, та зустріч зі школярами, де учні могли не лише оглянути чудову експозицію, але і стати учасниками вікторини та виграти книжку про Софію Шептицьку.

Дуже символічним є те, що у переддень 182-ї річниці від дня народження, 13 травня, виставка вирушила на Яворівщину, а саме до Новояворівського міського краєзнавчого музею, де буде експонуватися до 19 червня. У день відкриття учасники проекту разом з організатором і автором ідеї Оленою Білоус вирушили до Прилбич, де разом з місцевим парохом о. Андрієм Стадницьким мали ласку молитися у каплиці, у якій похована графиня Софія Шептицька, а також залишили кошик розкішних троянд від флористки проекту п. Ірини Дяків. Далі побачили каплицю, в Тарнавиці (колишній Брухналь), де знаходиться костел Святої Трійці, в якому знаходилися образи мальовані рукою графині, хоча, на жаль, зараз костел занепадає.

А далі було урочисте відкриття виставки, яке благословив Преосвященний владика Володимир, і наповнив співом Народний вокальний ансамбль «Горлиця» під керівництвом п. Світлани Осташ. Теплим словом звернувся до всіх учасників і міський голова п. Василь Муравель, були цікаві доповіді ряду доповідачів, а справжньою родзинкою дійства стало театралізоване дійство «СОФІЯ», в якому крізь листи графиня Софія Шептицька на коротку мить змогла бути трошки ближчою до нас.

Організатор і автор проекту «Молитва до митрополита. Софія» разом з гостями, що чисельно прибули зі Львова, висловлює щиру подяку всім, хто долучився до відкриття виставки у Новояворівську. Зазначаємо, що виставка «Молитва до митрополита. Софія» триватиме у краєзнавчому музеї до 19 червня, звідки далі помандрує музеями.

Повідомила п. Олена Білоус, організатор і автор проекту «Молитва до митрополита. Софія»