Митці з Польщі провели майстер-класи для дітей на сході України
  • Втр, 19/07/2016 - 11:31

Впродовж трьох днів, з 11 по 13 липня, в чотирьох містах Донецької області відбувались авторські майстер-класи для дітей від митців галереї «Лабіринт» (Люблін, Польща). Учасниками майстерень стали діти зі Слов’янська, Святогірська, Краматорська та Костянтинівки, зокрема – молодь з сімей вимушено переселених осіб. Організатор освітньої програми – Польський інститут в Києві у взаємодії з Карітасом України.

Пробудження творчого потенціалу, розвиток як індивідуального підходу, так і командного духу, зміна погляду на звичайні речі та міста, в яких мешкають – такими були ідеї  майстер-класів для дітей «Я – МИ - НАШЕ МІСЦЕ» від польської мисткині Агати Шторц та Вальдемара Татарчука. Програму побудували так, щоб залучити дітей різного віку, опираючись тільки на їхню креативність, незалежно від художніх навичок. Участь у майстер-класах взяли близько 60 дітей.

Майстер-класи провели для дітей вимушених переселенців у центрах проекту «Простір, дружній до дитини» Карітасу Краматорськ у Слов’янську та у Святогірську, для дошкільнят дитячого виховного комплексу «Лісова казка» №91 у Краматорську, для дітей та молоді у Міській бібліотеці Костянтинівки. Митці будували заняття у форматах перфоменсів, дискусій, урбаністичних експериментів. Кожен захід був максимально інтерактивним та давав дітям простір бути собою, забути про формат «правильно-неправильно» – натомість відкрито висловлювати своє бачення речей або передавати його через творчість. 

Проведення майстер-класів у східних містах України, близьких до зони військового конфлікту, має соціальне спрямування: допомогти дітям знайти точки опори, вміти виражати свої емоції та сміливо виявляти себе, формувати власний погляд на речі. За словами Віри Павлової, координаторки дитячих центрів «Простору, дружнього до дитини» Карітасу України, саме арт-терапія є одним із найдієвіших способів психологічної роботи з дітьми вимушених переселенців та з дітьми, які бачили військові дії. Креативні заняття допомагають дітям переключитись та відчути себе в безпеці, позбутись страхів та вчитись спрямувати свої думки на позитив.

 

Контакти:

Олена Зозуля, Карітас Краматорськ

Тел.: +38 (050) 34 43 150

E-mail: caritas.slav@ukr.net  

 

Марія Заіченко, Польський Інститут в Києві
Тел.: +38 (044) 288 03 04