Митрополит Ігор: «Дякуймо Марії, постійно будьмо вдячні їй за згоду стати матір’ю Спасителя світу!»
  • Птн, 07/04/2023 - 11:15

Благовіщення Пресвятої Богородиці Лк 1,24-38

Сьогодні свято, великий християнський празник, який називається Благовіщення Марії. Чому великий празник і, що він несе зі собою? Насамперед, подія відбувалася в містечку Назарет, хоч це не було аж таким містечком, бо, як стверджують знавці, на той час Назарет налічував 1600-2000 мешканців. Дві тисячі мешканців у нас мають багато сіл, яких не титулують містечком.? Апостол Лука написав, що до міста Назарет був посланий ангел Гавриїл від Бога до діви на ім’я Марія. Сам Господь послав ангела до Марії, діви, яка була заручена з Йосифом. Після тодішнього єврейського звичаю, заручини не давали права на спільне життя заручених, вони могли зійтися у подружню спільноту аж тоді, коли минув рік по заручинах. Автор, теж, наголошує, що Марія була дівою, тобто, непричетною до статевих відносин і їй було, приблизно, 12-14 років. У цій розповіді заслуговує великої уваги те, що Господь посилає ангела до дуже молодої Марії, яка не мала жодного поважного статусу в людей, тим більше, що була незаміжня… Люди, мабуть, не звертали на неї особливої уваги, жила собі дівчина, яку уже заручив Йосиф, що мала стати його дружиною й проживати, як інші жінки. Але Господь мав для неї свої плани від віків, бо призначив Марію стати матір’ю Сина Божого, Спасителя усього світу. Ось, чому великий празник, бо Господь вибрав Марію на матір Спасителя людського роду, благовістив її божий ангел і вона погодилася, прийняла пропозицію Небесного Батька. Для молодої Марії прихід ангела, його розмова з нею та почуті слова від небесного посланця: «… Радій, сповнена благодаті, Господь з тобою, [благословенна ти між жінками]», показали її високий духовний рівень. Очевидно, що Марія не розуміла повного значення промовлених слів ангелом. Цієї розмови з ангелом ніхто не знав, навіть, обручник Йосиф, бо Марія була втаємничена в Господі, мало розмовляла, не хвалилася, роздумувала про божі правди. Хоч, Марія була свята і непорочна, однак, таких слів від ангела вона не очікувала й не розуміла глибини до кінця, що б вони мали означати.

Така несподівана інформація, вповні незрозуміла, ще й почуті слова: «… Не бійся, Маріє, бо ти знайшла ласку в Бога… зачнеш в собі і народиш Сина, даси Йому ім’я Ісус» – насторожили Марію. Слова ангела внесли у її душу тривогу і певний ляк, хоч розуміла, що Господь не вчинить їй жодної кривди, бо вона довіряє Богові. В той час, приходу ангела, вона провадила глибоку розмову з Господом й знала, що має народитися Спаситель світу, однак, ніколи не ставила себе в ряди кандидаток!? Мабуть, запитувала Небесного Батька, чого він хоче від неї? Що означає прихід та розмова ангела з молодою дівчиною на ім’я Марія? Можливо, вона сумнівалася, що Бог вибрав її, до чого вона ніяк не готувалася й пробувала скерувати цей вибір на якийсь інший шлях; може, це – помилка, марево, що огортає її?!

Колись Господь говорив до Мойсея: «… тебе Я посилаю до Фараона єгипетського царя, і виведеш мій нарід синів Ізраїля з єгипетської землі. І сказав Мойсей до Бога: Хто я, що піду до Фараона єгипетського царя… Сказав же Бог Мойсеєві, кажучи, що: Я буду з тобою. І це тобі знак, що Я тебе посилаю…» (Вих 3,10-12). Бог не помиляється, ангел заспокоює її, Марія переконується, що це – воля Небесного Батька, яку, слід, прийняти, дякувати й виконувати. Автор псалмів твердить: «Великий мир для тих, що люблять твій закон, і немає їм згіршення» (Пс 118,165). А Марія любила й детально виконувала закон Бога, тому жодне спокушання не могло заволодіти її душею, бо вона усе контролювала, усе погоджувала з Господом. Після розмови з Небесним Батьком, після глибокої втаємниченої застанови, Марія у глибокій вірі продекламувала ангелові: «… Я раба Господня, хай буде мені за словом твоїм. І ангел відійшов від неї» (Лк 1,38). Знамениті слова промовила Марія, слова згоди стати матір’ю Божого Сина, що трудно збагнути людині. Ангел сказав до Марії, що вона знайшла ласку в Бога і породить сина, якому дасть ім’я Ісус. Дівчина не ставила зайвих запитань, лиш, перепитувала, як це має бути, коли вона не знає чоловіка? І отримала відповідь, що на неї зійде Святий Дух і її огорне сила Всевишнього. Це не її справа, Господь знає, що і чому так чинить. Все діло оберталося навколо спасіння людського роду, що мав звершити Ісус Христос, народжений з Марії діви. Ангел повідомив Марію про її родичку Єлизавету, яка була поважного віку, бездітна, але очікувала дитину, бо людям важко щось подібного прийняти, а Ісус такими словами розвіював усякі сумніви народу: «… Для людей це неможливе, а для Бога все можливе» (Мт 19,26). Марія глибоко застановилася й погодилася, ангел залишив її, а вона гідно усе зберігала у своєму серці.

Дякуймо Марії, постійно будьмо вдячні їй за згоду стати матір’ю Спасителя світу! Вона одна з-поміж усього людського роду була вибрана, як багато мовлять, на спів-спасительку божого люду! Довіряймо своє життя та життя наших ближніх Пресвятій Богородиці, бо, коли вона уболівала за новоженців в Кані на весіллі, що забракло вина, оскільки більше Богородиця уболіває над спасінням кожної людини! Звертаймося до неї часто короткою молитвою: Пресвята Богородице, спаси нас!

Молімося до Пречистої Марії про завершення війни, благаймо її прощення нам та нашому народові вчиненого беззаконня!