Митрополит Івано-Франківський: Щасливою є людина, яка кожного дня роздумує над тим, для чого вона живе на цьому світі
  • Нед, 31/03/2013 - 19:29

 У другу неділю Великого посту Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський УГКЦ Кир Володимир Війтишин очолив Божественну Літургію у Архикатедральному соборі Воскресіння ГНІХ м. Івано-Франківська. З ним співслужили: митрофорний протопресвітер Юрій Новіцький – адміністратор парохії Воскресіння ГНІХ; протоієрей ліценціат Степан Балагура – Судовий Вікарій Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ.  

На початку Літургії Високопресвященній Владика освятив відреставрований, стараннями отця Юрія, кивот, який датується приблизно половиною 19-того століття, та спільно з отцями встановив його на престолі храму.  

Після прочитання Євангелія Владика Володимир виголосив проповідь: «Дорогі в Христі! Розслаблений, про якого розповідає сьогоднішнє Євангеліє, був хворий не тільки тілом, але й духом, бо коли опустили його перед Ісусом, то Він промовив до нього: «Сину! Відпускаються тобі гріхи твої…» (Мр. 2,5). А це означало, що він, хворіючи тілом, скоріше хворів душею. Очевидно, що його тілесна хвороба була покаранням за гріх. Тому виявив бажання, щоб принесли його до Спасителя, щоб позбутися цієї душевної хвороби, щоб Господь оздоровив його душу і тіло…».

Роздумуючи над темою «Покаяння» в час Великого Посту митрополит зазначив: «Щасливою є людина, яка кожного дня роздумує над тим, для чого вона живе на цьому світі та що з нею буде опісля. Найкращим часом для роздумів над своїм життям є час Великого Посту, дні молитви і покаяння, коли очищаємо себе від гріхів і єднаємося із Творцем».

Пояснюючи суть посту Владика сказав: «Наше серце відчуває, що життя не закінчується із смертю тіла, яке з роками розвивається, кріпне, а відтак починає слабнути. З духом людини навпаки: чим слабше тіло, тим сильнішим буває дух. У цьому і полягає піст і довгі молитви та богослужіння».  

Завершилось богослужіння церковним гімном-молитвою за Україну «Боже великий, єдиний, нам Україну храни». 

протодиякон Юрій Прилепський