Митрополит Кондрусевич: католицький єпископат Білорусі готує угоду з державою
  • Чтв, 13/07/2017 - 10:40

Конференція Католицьких Єпископів в Білорусі готує угоду, яку планує підписати з державою. На травневому пленарному засіданні «єпископи висловилися за необхідність юридичного врегулювання відносин між Католицькою Церквою в Білорусі і державою для більш ефективної співпраці задля духовного блага білоруського народу».

Протягом декількох останніх років в Білорусі на різних рівнях обговорювалася підготовка угоди між Святим Престолом і Республікою Білорусь. Як випливає з комунікату, Конференція Єпископів хоче запропонувати зі свого боку інший документ, який, на її думку, врегулює відносини між Церквою і державою, наприклад, в сферах медицини, освіти, культури, - прокоментував для Білоруської редакції Ватиканського радіо голова Конференції Католицьких Єпископів в Білорусі архиєпископ Тадеуш Кондрусевич.

Угода може стати унікальною. Митрополит Кондрусевич не зміг згадати жодної іншої країни, де такого роду відносини регулювалися б договором між місцевою Церквою і державою, зазвичай це конкордат або інша угода, церковну сторону в якій представляє Святий Престол.

«Виклики часу такі, що треба духовно опікуватися і ув'язнених, і хворими в лікарнях, школа також те місце, де має бути присутня Церква. А якщо немає такого договору, часто наша присутність залежить від конкретної людини: чи пустить він нас до в'язня, дозволить здійснювати св. Месу в лікарні ... І це потрібно закріпити правом. Тому ми розробляємо таку угоду ", - пояснив єрарх.

Приклад такого документу в Білорусі вже є: він був підписаний 15 років тому між державою та Православною церквою і став базою для більш вузьких будинків - з конкретними міністерствами і відомствами.

Цю ж стратегію взяла до уваги і Католицька Церква в Білорусі. Якщо ініціатива буде реалізована, угода між Церквою в Білорусі і державою стане новим поштовхом і в стосунках, і в роботі, вважає архиєпископ Тадеуш Кондрусевич.

«Це не означає, що не будуть далі вестися роботи з підготовки угоди між Святим Престолом і Білоруссю, двома суб'єктами міжнародного права. І якщо така угода буде підписана, той документ, який ми готуємо зараз, втратить силу, так як необхідність в ньому відпаде », - пояснив єрарх юридичні тонкощі.
Саме затягування процесу підготовки Ватиканського-білоруської угоди і підштовхнуло до розробки договору між місцевою Церквою і державою. Ідея теж вже була озвучена в Апараті Уповноваженого у справах релігій, зізнався архиєпископ Кондрусевич.

«Ми багато разів чули: чому у вас немає такого договору? І я особисто розмовляв з Уповноваженим у справах релігій і національностей, і вони відкриті на це. Адже це вже працює в Православної Церкви. Це базова угода, кілька сторінок. Деякі моменти були взяті з існуючого документа, бо коли дивитися і на інші угоди Білоруської Православної Церкви з установами, це дуже велика робота. А у нас поки - це база, принципи », - сказав єрарх.
    
На останньому засіданні Конференції Католицьких Єпископів в Білорусі в документ були внесені деякі поправки, щоб найближчим часом подати на рівні Святого Престолу, де і вирішиться подальша доля угоди.