Митрополит Львівський зустрівся з автором альбому «Дерев’яні церкви Львівщини. Малярство»
  • Втр, 04/06/2019 - 18:45

Цьогоріч побачив світ альбом «Дерев’яні церкви Львівщини. Малярство», в якому представлено репродукції картин Богдана Сікотовського – за професією програміста із понад сорокарічним стажем, але окрім того, художника-самородка, для якого живопис став невід’ємною потребою життя.

У виданні представлено 126-ть дерев’яних церков – від найстаріших, що збереглися, і до побудованих в наші дні, а також 9-ти дерев’яних дзвіниць.

Як наголошує автор, дерев’яні церкви Львівщини, це прекрасні пам’ятки, в яких яскраво виражені риси національної архітектури. Саме в них проявляється душа народу та його історія.

Цим циклом картин автор хоче показати, яким неоціненним скарбом ми володіємо, і до цього багатства слід дуже шанобливо та дбайливо ставитися, щоби зберегти його для майбутніх поколінь.

Свого часу видання альбому благословив Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ:

«Найперше, висловлюю щиру вдячність Богданові Сікотовському за високий задум! Об’їздити багато сіл та містечок і змалювати з натури таку кількість церков і дзвіниць – великий труд, труд на благо сущих та прийдешніх поколінь. На превеликий жаль багато дерев’яних церков з різних причин ідуть в небуття: горять, навмисно нищаться, занедбані, стають руїнами … То ж так важливо, що на віки збережуться на полотнах художника-патріота неповторні творіння умілих рук наших предків та сучасників. Не менш важливим є задум видрукувати книгу-альбом репродукцій цих картин, що дозволить широкому загалу ознайомитися з безцінним скарбом нашого народу.
Будувати церкви, зокрема дерев’яні – це велике мистецтво та відповідальність. Дерев’яна церква таїть у собі невловиму єдність з рідною землею, високу природну культуру древніх зодчих, їх досконале відчуття красоти та гармонії, особливу майстерність. Нерідко унікальні шедеври зводились без єдиного цвяха. Українські дерев’яні церкви є вагомою часткою світової культурної спадщини – 16 з них занесено у Список Світової спадщини ЮНЕСКО, у їх числі 4 знаходяться на Львівщині.
Нелегка доля розкидала українців по всьому світу і часто на місцях поселень виростали дерев’яні церкви. 2011-го року в Бразилії у місті Куритиба – столиці провінції Парана, де проживає велика українська громада, відбувався Собор та Синод нашої Церкви. На зустрічі з єпископатом, духівництвом та вірними УГКЦ, які приймали участь у Соборі, один із владних представників міста сказав, що мистецтво будови дерев’яних церков у Бразилію привезли українці. Є така церква і в Куритибі.
Дерев’яна церква – особливе місце зустрічі людини з Богом! Хай добрий Господь благословить гарний задум мистця та дає натхнення і надалі гідно дбати про нашу історію, мистецтво, архітектуру, культуру. Згадуючи відому біблійну притчу, можна стверджувати, що, подарований йому Всевишнім талант, Богдан Сікотовський не змарнував.»

Нещодавно, пан Богдан Сікотовський разом з дружиною Ганною, мали аудієнцію в Митрополита, в часі якої подарували владиці готовий альбом і подякували за благословення на його видання.

З питань придбання альбома «Дерев’яні церкви Львівщини. Малярство» Богдана Сікотовсько звертатися до видавництва «Апріорі»:

м. Львів, пл. Катедральна, 2/4
тел.: +38 (032) 235-62-18     +38 (067) 314-05-10

Відділ продаж та інтернет-замовлення:

тел.: +38 (093) 700-666-1 +38 (067) 314-05-10