Міжнародна Богословська Комісія про взаємозв’язок віри й Святих Таїнств
  • Срд, 04/03/2020 - 13:25

У центрі уваги нового документу, опублікованого Міжнародною Богословською Комісією, – взаємозв’язок між вірою та Святими Таїнствами, зокрема, Таїнствами християнського втаємничення та Таїнством подружжя.

Міжнародна Богословська Комісія, що підпорядковується Конгрегації віровчення Святого Престолу, опублікувала документ, що є плодом наукових напрацювань цієї комісії від 2014 до 2019 на тему співвідношення між вірою і Святими Таїнствами. Отець Ґабіно Урібаррі Більбао, ТІ, що керував науковою працею стосовно цього питання, в інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News розповів про основні елементи цього документу.  

За його словами, мета документу, що має п’ять розділів, полягає в тому, аби наголосити на взаємозв’язку між вірою та Святими Тайнами. Другий розділ, що є стрижнем документу, містить богословське обґрунтування цього взаємозв’язку. В Третьому розділі розглядаються три Таїнства християнського втаємничення, а в Четвертому – Таїнство Подружжя. У П’ятому розділі подається короткий підсумок, наголошуючи на суттєвому співідношенні між вірою і Святими Тайнами з католицької точки зору.

Розділ про Таїнство подружжя є найдовшим. З одного боку, подібно до інших розділів, він пояснює основи взаємозв’язку з вірою, ґрунтуючись на Святому Писанні та Переданні. Але, з огляду на особливу природу подружжя, в ньому розглядається також питання взаємозв'язку між вірою та цілями подружжя; йдеться також про проблему шлюбу між так званими «охрищеними невіруючими». Визнаючи важливість правильного розуміння природи подружжя та антропологічного бачення, на якому воно ґрунтується, документ пропонує тезу про те, що повна відсутність особистої віри ставить під сумнів правосильність Таїнства подружжя, якщо такого розуміння бракує.

За допомогою цієї тези Міжнародна Богословська Комісія має намір уникати як неусвідомленого прийняття Святих Таїнств, в якому не береться до уваги особиста віра, так і елітизму, що ставить надмірні вимоги щодо ступеня віри, необхідної для правосильного прийняття Таїнства.

Документ про взаємозв’язок віри та Святих Тайн отримав підтвердження для публікації з боку Президента Міжнародної Богословської Комісії, Префекта Конгрегації віровчення кардинала Луїса Ладарії Ферреро після отримання позитивної думки від Папи Франциска.