Міжнародна Наукова Конференція „Приналежність до Католицької Церкви”
  • Суб, 01/10/2016 - 18:43

Вчора, 30-го вересня в Теологічному Інституті ім. св. Й. Більчевського, що в Брюховичах (м. Львів) відбулась міжнародна наукова конференція на тему «Приналежність до Католицької Церкви». Організаторами були: Кафедра церковного публічного права і конституційного Люблінського Католицького Університету Івана Павла ІІ, Теологічний Інститут ім. св. Й. Більчевського, Згромадження Братів Менших Конвентуальних (Ordo Fratrum Minorum Conventualium).

Розпочалась конференція спільною Літургією, яку очолив його екселенція Архиєпископ митрополит Львівський Мечислав Мокшицький. Конференція складалась з двох сесій, на яких змогли представити свої реферати доповідачі з України, Польщі та Словаччини.

 Зокрема на першій сесії, доктор Анна Словіковська (KUL) представила аудиторії, яка складалась з єпископів, парафіяльних священників, монашества, викладачів та студентів Теологічного Інституту ім. св. Й. Більчевського, семінаристів та гостей з Польщі і Словаччини, правове значення понять: приналежність, обряд, літургійний обряд, конфесія,  традиція. Отець-доктор габ. Мирослав Сітаж (професор KUL) – розповів про критерії приналежності до Церкви. Отець-доктор Станіслав Кава (OFMConv) мав доповідь на тему: „Право особи до релігійної свободи та зміна обряду”. Перша сесія закінчилась цікавою дискусією, під час якої доповідачі відповіли на питання авдиторії. Зокрема було зроблено акцент, що одне з важливих прав, яке належить кожній людині, є право на свободу віросповідання, в якому міститься також право на свободу в середині окремої релігії – право на приналежність до Католицької Церкви того обряду, в якому вона може краще і зрозуміліше для неї віддавати славу Богові. Як також підкреслили про недопустимість того, щоб хтось з єрархів заохочував до переходу з одного обряду в інший. І що такі дії характеризувались би як прозелітизм, за який є відповідні церковні покарання.

Друга сесія міжнародної конференції розпочалась після спільного святкового обіду доповіддю отця-доктора габ. Йозіфа Марчіна (Католицький Університет в Ружомберку, Словаччина), який розповів про приналежність і зміну обряду в Словаччині. Отець доцент Андрій Танасійчук (Факультет Канонічного Права св. Пія Х у Венеції, Італія/Україна) представив тематику про приналежність і зміну обряду на Україні.

Аудиторія змогла почути про часами важкі ситуації, які трапляються з членами Христової Церкви на Україні при бажанні офіційно належати до Католицької Церкви того обряду, в якому їм легше і ближче до серця прославляти Бога. Під час дискусії можна було почути запитання, відповіді яких дуже часто шукають миряни в своїх душпастирів.

Зокрема: чому людина, яка ніколи не ходила до церкви, а навернулась в Римо-Католицькій Церкві через те, що малою дитиною її христили в православній Церкві, не може без важких перешкод офіційно належати до Католицької Церкви латинського обряду, а тільки східного?  Як також аудиторії було важко зрозуміти чому протестант, який хоче ввійти в лоно Католицької Церкви може приєднатись до західного обряду, а православний – до східного. Душпастирі розповіли, що часто миряни почувають себе відкинутими і позбавлені певного роду внутрішньої релігійної свободи  через те, що певні канони за них вирішують, куди вони мають приналежати. Відповідаючи на одне з подібних питань, отець Андрій Танасійчук з Київської Архиєпархії УГКЦ поділився позитивним досвідом на теренах його єпархій. Коли єпископи східного і західного обряду прихильно ставляться до бажання людини належати до того чи іншого обряду і без необхідності звернення до Апостольської Столиці погоджують ці питання на користь того, хто до них звертається.