«Молимося за військовополонених, які переживають знущання і насилля через те, що до їхньої хати прийшов ворог»,- Глава УГКЦ у 78-й день війни
  • Птн, 13/05/2022 - 12:23

Ми дуже вболіваємо за наших військовополонених, про яких нам відомо небагато. Таким прикладом можуть слугувати наші гвардійці, які своїми грудьми захищали Чорнобильську атомну електростанцію в перші дні війни, під час російської інвазії на цю зону. Разом з їхніми дружинами, дітьми молимося за їх порятунок. У цьому запевнив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своєму щоденному воєнному зверненні у 78-й день війни росії проти України.

«На сході та півдні України: у Донецькій, Луганській і Херсонській областях, на сході Харківської області та в Запоріжжі – йдуть бої високої інтенсивності», – констатує Предстоятель УГКЦ.

Глава Церкви припускає, що можливо нам, що живемо у відносно спокійних містах і селах України чи в мирних країнах за кордоном, навіть важко собі уявити, що означає, коли десятки і тисячі тонн бомб, різного роду вибухових речовин, ракет, снарядів невпинно падають на голови наших військовослужбовців і мирного населення, яке, перебуваючи на цих територіях, не має змоги врятувати своє життя.

«Але Україна стоїть. Україна бореться завдяки тому, що вірить у Бога і відчуває підтримку своїх братів і сестер. Ми розуміємо, що обороняємо нашу землю і тому маємо моральне право грудьми затуляти своїх найрідніших від цього жорстокого ворога, який нищить усе на своєму шляху», – зазначає Глава УГКЦ.

Відтак Блаженніший Святослав запропонував роздумати над ділом милосердя – в’язня відвідати.

Сам Христос про себе говорить в описі страшного суду, кажучи кожній людині: «У тюрмі був, і ви прийшли до мене» (Мт. 25, 36).

За його словами, це діло милосердя в умовах війни набуває важливого значення. Бути у в’язниці – це велика драма, особиста і суспільна.

«Ми сьогодні намагаємося огорнути душпастирською опікою тих, хто перебуває в місцях позбавлення волі в Україні. Але особливо ми сьогодні молимося і думаємо про тих, хто несправедливо перебуває в російському полоні, про тих, кого взяли як заручників у контексті бойових дій, про тих, хто переживає знущання і насилля, навіть у власній домівці через те, що до його хати прийшов ворог», – наголосив архиєрей.

Особливо сьогодні, підкреслює Блаженніший Святослав, думаємо про оборонців Маріуполя, які теж потрапили в щільне оточення. Просимо чуда від Господа Бога і втручання міжнародної спільноти, щоб їх урятувати.

Він пригадав, що вчора дружини захисників Маріуполя мали можливість особисто зустріти Святішого Отця Франциска і на його руки передати увесь біль своїх родин.

«Опіка над в’язнями була з давніх-давен, із часів первісної Церкви особливим служінням християнських спільнот. І в цей складний військовий час в Україні станьмо здатними послужити самому Христові, який каже нам: «У тюрмі був, і ви прийшли до мене» (Мт. 25, 36)», – зазначає Отець і Глава УГКЦ.

Окремо Блаженніший Святослав висловив подяку всім тим, хто допомагає визволяти із полону невинно ув’язнених. Особливо він подякував в’язничним капеланам, які намагаються своїм служінням допомогти в’язням віднайти свою дорогу до свободи.

«Боже, благослови Україну! Боже, порятуй наших військовополонених! Боже, благослови наше військо! Боже, даруй Україні та світові мир!» – просить духовний лідер українців.