«Молитовний день має тривати не лише якісь лічені хвилини, але всю днину», – Глава УГКЦ у відеокатехизі
  • Пон, 03/08/2020 - 10:37

Кожна днина має два особливих моменти, у яких ми повинні обов’язково згадати про Бога. Це початок і завершення кожного нашого дня. Однак молитовний день має тривати не лише якісь лічені хвилини, короткий період, але всю днину. Тому коли ми розпочинаємо день з молитви, то демонструємо цим, що хочемо впродовж усього дня розмовляти з Богом. На цьому наголосив Глава УГКЦ в новому випуску відеопроєкту «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе».

Головною темою роздумів Блаженнішого Святослава у 12-му випуску відеопроєкту став молитовний день віруючої людини. Згадуючи повчання своєї бабусі, яка вчила його молитися, Архиєрей пояснив, що в нашому щоденному молитовному правилі ми повинні пережити момент ранішньої та вечірньої молитви.

За його словами, ранішні молитви дозволяють нам наповнити день, що його ми розпочинаємо, Божою присутністю. «Починаючи день, подякуймо Господу Богу за те, що ми могли встати з ліжка, за те, що спроможні розпочинати нові справи, працю. Подякуймо за те, що Він є з нами, що ми разом із Ним можемо крокувати цим новим днем», – закликав Предстоятель.

 

Пояснюючи важливість вечірніх молитов, Блаженніший Святослав зазначив, що у них ми просимо Господа Бога сили пережити ніч, що надходить. Невід’ємним елементом вечірніх молитов є, за його словами, вже згадуваний у попередніх випусках щоденний іспит совісті. «Святі Отці вчили завершувати кожен день так, ніби він є останнім у нашому житті, ніби наше ложе є останнім моментом земного життя. А відтак слід підсумувати прожитий день так, начебто ми підсумовуємо весь свій земний шлях», – сказав Архиєрей.

Глава Церкви підкреслив, що віруючі люди молиться навіть вночі під час сну: «Сон є тим періодом, коли ми спочиваємо, але наше серце чуває, – коли хочемо навіть наш відпочинок перетворити на Божу славу і просимо в Господа Бога, щоб відновилися наші сили, здібності, наша здатність у Його благоволінні розпочати новий день, новий період або й нове життя».

На завершення катехизи, Блаженніший Святослав наголосив на тому, що молитовний день, тобто час, проведений із Богом, має тривати не лише якісь лічені хвилини, короткий період, але всю днину. А сама молитва, в якій протягом дня розмовляємо з Богом, може мати різні форми. «Ми молимося в дорозі. Ми молимося нашою працею. Ми молимося, коли чинимо добрі діла ближньому в ім’я Боже. Ми молимося на початку роботи. Ми молимося на завершення роботи. Ми молимося на початку нашої трапези. Ми молимося на завершення нашої трапези. Отже, за словами апостола Павла, уся наша робота має бути прославою Господа Бога», – пояснив Глава УГКЦ і побажав, щоби протягом нашого дня, навіть робочого, не було жодної хвилини, коли б ми забули про Бога або прожили без Його присутності.

Пригадуємо, що відеопроєкт «Живого телебачення» «Блаженніший Святослав: #доступно_про_важливе» стартував 16 травня 2020 року. У коротких відео Глава УГКЦ доступно пояснює важливі християнські істини. Серія перших випусків присвячена темі молитви, зокрема змістові та способу молитви. Дивитись нові випуски катехиз Блаженнішого Святослава можна на каналі «Живого ТБ» в YouTube або сторінці «Живого ТБ» у Facebook щосуботи о 21:00.