Молитва і взаємопідтримка: Блаженніший Святослав порекомендував, як зберегти духовні сили і вистояти під час війни
  • Срд, 04/05/2022 - 12:26

Ми сподівалися, що війна швидко закінчиться, але вона продовжується, і, щоб вистояти у ній, потрібна колосальна мужність і витривалість. Вийдіть з власного дому, послужіть тим, хто є в потребі, вийдіть зі своєї зони комфорту – і ви станете сильнішими, ви станете оптимістами, отримаєте силу, яка допоможе вистояти. На цьому наголосив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Сам Христос нас навчає: «Хто витримає до кінця, той спасеться» (Мт. 24, 13).

Звідки взяти сили, щоб вистояти у війні? Як поповнити нашу енергію, оптимізм, нашу внутрішню силу у цей трагічний час? Шукаючи відповідей на ці запитання, Отець і Глава УГКЦ насамперед порекомендував українцям зберігати два правила.

По-перше, бути завжди близько до джерела. Для християн таким джерелом є Бог і молитва.

Блаженніший Святослав зауважив, що коли в людини вичерпуються сили, вона мусить їх поповнювати. «Ми, як християни, поповнюємо наші духовні і моральні сили в молитві, бо вона єднає нас з джерелом усього – із воскреслим Христом», – підкреслив Глава Церкви.

Він зауважив, що наші військові на глибинному рівні дуже добре розуміють цю річ, адже у відповідь на запитання, чого вони потребують, зазвичай просять про молитву. «Коли наші військові знають, що за них молиться цілий народ, вони стають сильнішими. Вони отримують внутрішню силу, про яку досі не знали», – наголосив архиєрей.

По-друге, потрібно підтримувати одне одного, ділитися навіть чимось маленьким.

Ми думаємо, каже Блаженніший Святослав, що коли чимось ділимося, то нам залишається менше, аніж ми мали до цього. Та це неправда. Бо коли ми ділимося своїми думками, майном, часом, увагою чи любов’ю, тоді самі наповнюємося. «Це дуже цікава дійсність – що розділене добро завжди збільшується. Кажуть, що розділене щастя чи радість помножуються, а розділене горе зменшується.

Тому так необхідно, вважає Глава УГКЦ, черпати з джерела, яким для християн є Бог, і підтримувати одне одного, адже тоді ми заряджаємося силою, яку нам дає спільнота.

«Ми ніколи не зможемо вистояти, якщо не будемо боротися як народ, як єдина велика сила. Це розуміють і наші військові. Вони розуміють, що не тільки вони власними зусиллями захищають Україну, а й що на її захист став весь багатомільйонний народ. Тому ми непереможні!» – зазначає Блаженніший Святослав.

Глава Церкви також звернув увагу на феномен втоми від війни. За його словами, ми втомлюємося чути про війну, про проблеми тоді, коли стаємо «диванними» патріотами, коли намагаємося відмежувати себе від болю ближніх. «Пошук власного комфорту нас знекровлює», – перестерігає Предстоятель.

Щоб уникнути виснаження від війни, Предстоятель УГКЦ рекомендує вийти з власного дому і послужити тим, хто є в потребі. «Відвідайте переселенців, послухайте їхні свідчення. Відвідайте наших воїнів, наших солдатів, які стоять на блокпостах, лініях оборони, які є довкола зокрема нашого Києва», – закликав він.

Посилаючись на власний досвід, Блаженніший Святослав розповів, що в умовах війни набратися внутрішньої духовної сили можна тоді, коли ми перебуваємо в русі. Саме тому, каже він, і сам намагається відвідувати міста і села, які були окуповані, а згодом звільнені. Предстоятель розповів, що під час таких відвідин бачить, які рани мають ці міста і села, зокрема люди, які пережили окупацію. «Ми намагаємося організувати їм допомогу і якимось чином їм послужити», – додав Глава УГКЦ.