Молитва про перемогу воїнів християнських, що йдуть на війну
  • Суб, 05/03/2022 - 16:38

Господи Боже наш, ти єси Бог єдиний вгорі на Небесах і на землі внизу. Ти управляєш усіма державами і народами. В руці Твоїй кріпость і сила і ніхто противитись Тобі не може. 

Немає в нас, Господи, такої сили і кріпості, щоб боротися з множеством ворогів, які насуваються на нас, і що маємо робити не знаємо. Тому очі свої тільки до Тебе звертаємо і підносимо – бо тільки в Тобі наша поміч – Ти єдиний можеш дати перемогу, як в малому, так і в великому. 

Допоможи нам, Господи, Боже наш, бо тільки на Ім’я Твоє Святе надію маємо. Допоможи нашому воїнству, що проти ворогів наших бореться (проти ворогів наших на боротьбу виходить). Господи, Ти єси Бог наш, хай не повстає проти Тебе людина.

Господи Боже Сил, Боже Авраама, Ісака і Якова, Святий Ізраїлів, Боже християн, що возсідаєш на Херувимах, Ти єси Єдиний Бог і Цар усього світу, Ти сотворив небо і землю. Прихили вухо Твоє, Господи, і почуй, відкрий очі Твої і поглянь на пиху ворогів наших, і на Тебе Істинного і Живого Бога, в Тройці Святій Єдиного покланяємого і славимого, і на Церкву Твою Святу беззаконну їхню хулу, і як щедрий вибав нас із рук їхніх, щоб спізнали усі народи землі, що Ти єси Господи, Бог Єдиний.

Благословен єси Спасе й Ізбавителю людей Своїх, що сокрушив єси наміри сильного рукою раба Свого Давида, що віддав єси полки чужинців у руки Йонатана, сина Саулового і зброєносця його. Молимо Тебе серцем скрушені і духом упокорені: Віддай же ж і нині в руки воїнів наших усіх ворогів наших, в руки христолюбивих людей Твоїх, і хай будуть засоромлені воїни ворожі. Зішли на ворогів наших страх і боязнь, і розтопи кріпость сил їхніх, і хай вони похитнуться, і будуть стерті. І кинь їх, і знищ їх зброєю тих, що люблять Тебе. І возхавлять Тебе піснею всіх, що знають Тебе і відають про силу Твою.

Боже, Боже наш, Ти єдиний твориш чудеса. Ти даєш здолати ворогів і перемогти їх не тим, що сильні зброєю, а так як буде Тобі вгодно. Так як колись Ти, Владико, послав Ангела Свого, в часи Єзекії, царя Юдейського, і вигубив він воїнів Сенахерибових сто вісімдесят п’ять тисяч, так і нині, Владико Небесний, пішли Ангела Твого благого перед воїнами нашими, а з ним страх і трепет величі Твоєї сили, щоб налякані були і знищені вороги наші, що йдуть на нас, людей Твоїх. І нехай втікають вороги наші. Прожени же їх і нехай під ноги вірним Твоїм вони покорені будуть. Ти бо єси кріпость і утвердження, і перемога вірних, що на Тебе надіються, і Тобі славу віддаємо (†) Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, повсякчас, і на віки вічні. Амінь.

З Требника митрополита Київського Петра Могили