Молитва замість зброї: капеланству Нацгвардії – один рік
  • Птн, 16/02/2018 - 11:41

У лютому 2017 року в Національній гвардії України запровадили службу військового духовенства. Таке рішення командування Нацгвардії було викликано потребою постійної духовної підтримки військовослужбовців НГУ як в зоні проведення АТО, так і в пунктах постійної дислокації. У результаті – до штату понад сорока гвардійських частин та з’єднань ввели посади капеланів, а у Головному управлінні НГУ створили службу з питань військового духовенства. У цьому матеріалі ми розповімо про те, як розвинулось капеланство Нацгвардії за рік та про перспективні плани роботи цього напрямку діяльності НГУ на майбутнє.

Основний документ, який регламентує роботу гвардійських капеланів, було розроблено на основі досвіду військового духовенства Сполучених Штатів Америки, Канади та Польщі. Над створенням цього положення працювала робоча група у складі офіцерів Головного управління НГУ, представників департаментів та управлінь військового духовенства різних релігійних конфесій. Зазначимо, що серед основних вимог документу було також те, що окрім знань у сфері духовної опіки бійців, капелан Нацгвардії повинен володіти й певними військовими навичками.

«Улітку минулого року в Навчальному центрі НГУ, що на Львівщині, відбувся перший в Україні збір з капеланами. Протягом п’яти днів під керівництвом гвардійських інструкторів наші військові священики вчились, як поводитись під час обстрілу та надавати першу медичну допомогу пораненим бійцям, опановували основи військової психології», – розповів полковник Олександр Іздебський, начальник служби з питань військового духовенства (капеланської служби) управління по роботі з особовим складом Головного управління НГУ.

За його словами під час цього збору капеланів навіть навчали матеріальній частині зброї. «Священик повинен знати як поставити автомат на запобіжник, якщо у разі евакуації пораненого бійця потрібно буде забрати в нього зброю», – додав Олександр Вікторович

img_9504_0_0

Кожен з 44 капеланів, які зараз працюють у гвардійських частинах, проходив ретельний відбір. Дехто з них уже проводив богослужіння для гвардійців під час різних святкових заходів й одразу погодився обійняти запропоновану посаду. Декого – відбирали представники департаментів, управлінь військового духовенства різних релігійних конфесій. За словами полковника Іздебського, нині в Нацгвардії служать капелани трьох конфесій – Української православної церкви Київського патріархату, Української греко-католицької церкви та Української автокефальної православної церкви. Особливість гвардійського священика полягає в тому, що він задовольняє духовні потреби усіх військовослужбовців підрозділу, незалежно від конфесії.

dsc_0471_3_0

Капелани Нацгвардії активно підтримують духовний стан гвардійців у зоні АТО. Протягом минулого року понад двадцять священиків побували на блокпостах та взводних опорних пунктах у Донецькій та Луганських областях. Десять з них уже здобули статус учасника бойових дій.

Капелани НГУ мають тісні зв’язки зі священиками зарубіжних військових формувань. У 2017 році службою військового духовенства Нацгвардії було започатковано співпрацю з капеланами Національної гвардії штату Каліфорнія та Збройних сил Канади. Уже кілька років триває співпраця з капеланами Національних ЗС Латвії. Завдяки тісній взаємодії з головним латвійським капеланом Елмарсом Плявіньшасом понад 100 тон гуманітарного вантажу було доставлено населенню, постраждалому в наслідок бойових дій на території Луганської та Донецької областей.

Гвардійські священики все більше приміряють військовий однострій Нацгвардії. Нещодавно спеціально для них розробили капеланські сумки, до яких додавались військові молитовники, розроблені представниками УГКЦ. Ці сумки захисного кольору, на яких, до речі, викарбували герби різних релігійних конфесій, передали священикам наприкінці минулого року. У них капелани носять усі речі, необхідні їм для проведення богослужінь. У майбутньому для гвардійських священиків також планується розроблення спеціальних військових підрясників, теж захисного кольору.

Начальник служби з питань військового духовенства НГУ також розповів, що незабаром гвардійські капелани зможуть носити спеціальні звання та користуватися усім пакетом соціального забезпечення військовослужбовців. Наразі відповідний законопроект переданий на розгляд до профільного комітету Верховної Ради. «Цей Закон розмежовує духовенство на цивільне та військове. Він також дозволить капеланам мати спеціальне військове звання та користуватися усіма пільгами соцзабезпечення військовослужбовців», – розповів полковник Іздебський.

1452497678-22592922_0

Капеланству Нацгвардії лише рік, й шлях його розвитку тільки почався. На 2018-й службою військового духовенства НГУ заплановано чимало зборів та спільних заходів, на яких священики зможуть поділитись досвідом і розширити свої військові знання. Утім справжню оцінку роботи гвардійських капеланів дали самі бійці. За їх словами, після спілкування з військовим священиком служити стає легше та спокійніше.

dsc_0260_0_0

Олексій Павлюк

Фото з офіційного сайту НГУ

ngu.gov.ua