Монс. Віґано: Сміливо відповідаймо на виклики цифрових медіа
  • Нед, 23/04/2017 - 14:47

«Цифрові медіа та виховні аспекти» – таку тему мала промова, яку 21 квітня 2017 р. виголосив монсеньйор Даріо Едоардо Віґано, Префект Секретаріату з питань комунікації Святого Престолу, під час зустрічі Спілки Вищих Настоятелів Італії. Доповідач звернув увагу на виклики, які Інтернет ставить перед Церквою.

«Ми не можемо нехтувати діалогом з культурою нашого часу, розвитком засобів масової інформації та необхідністю вивчати нові способи спілкування», – зазначив він. За словами монсеньйора Віґано, «ми є спадкоємцями минулого, яке бережемо як дорогоцінний скарб, але ми відповідальні також і за вимогливе сьогодення та майбутнє, яке потрібно інтерпретувати та планувати». Він пригадав слова Папи Франциска про засоби суспільної комунікації, які, за його словами, «є життєво важливим контекстом, в якому всі ми занурені, є частиною нашого повсякденного життя».

Усвідомлення цього, – зазначив монсеньйор Віґано, – «допомагає нам зрозуміти важливість того, щоб пізнавати ці засоби і навчатися їх використовувати, без страху або наївності, але зі свободою і спокоєм, які походять від знання». Цитуючи ще раз Святішого Отця, доповідач підкреслив, що «не технологія визначає те, чи спілкування є справжнім, а серце людини і її здатність ефективно використовувати ті засоби, якими вона володіє».

Префект Секретаріату з питань комунікації Святого Престолу пригадав також слова Папи Франциска, якими він застерігає від «соціальної ізоляції», що виникає внаслідок «виключно віртуальних взаємостосунків, через соціальні медія, що прибіднюють і вчиняють нас духовними сиротами». Монсеньйор Віґано наголосив, що саме тому питання формації стає настільки важливим, і що відповідне формування полягає не тільки у технологічній підготовці. «Виховувати та навчати в цій сфері, – сказав він – означає плекати відповідальний спосіб перебування всередині нових світів та у зв'язку з ними». Згідно з його словами, християни покликані бути «повноправними мешканцями», а «не гостями» в соціальних медія.

На завершення своєї промови монсеньйор Віґано підкреслив важливість «розпізнавати, для того, щоб об'єднувати». Це означає, «що життя он-лайн і офф-лайн вимагають глибокої інтеграції», усвідомлюючи, одночасно, що «ми завжди є частиною цього нового цифрового світу, мережа якого оточує нас усіх». «Ми повинні дбати про екологію мережі та довкілля, – сказав він, – щоб усі могли їх використовувати, щоб вони були безпечними, особливо для менш захищених категорій». З цього випливає заохочення для вищих настоятелів зосередити свої зусилля для забезпечення «навчальних програм, які б заохочували сміливо дивитися у майбутнє».