"Московський патріархат насправді обманює, проповідаючи неправду",- рівненський священик
  • Втр, 02/09/2014 - 19:15

Сорокавосьмирічний отець Віталій Ейсмонт, родом з Донбасу, мешкав у Коростені, а нещодавно переїхав до Рівного.

Священика відсторонили від служіння в Українській православній церкві Московського патріархату. Прихисток знайшов він у одній із рівненських святинь. Що стало причиною переходу священика до УПЦ КП дізнавалися журналісти «ЧаРівне.Інфо».

Отче, у сані священства ви уже 23 роки. Що змусило змінити місце служіння?

- Служив УПЦ вірою і правдою, щиро вірячи в те, що ця Церква захищає своїх вірян, навчає їх Христової істини та веде до спасенного пристанища Царства Божого Світла. Однак події Майдану, а вслід анексія Криму і війна на Донбасі, показали, що УПЦ (МП) насправді повертається до своїх вірян спиною, обманює, проповідаючи неправду (фальшивку з православноподібними сентенціями) про свій народ і внаслідок чого веде до царства пітьми. Бо ж, як відомо, "якщо сліпий веде сліпого...". Я не міг надалі захищати інтереси УПЦ (МП) і продовжувати бути її кліриком.

Як проявляли свою незгоду із позицією УПЦ (МП)?

- Шостого травня я вперше взяв участь у літургійному богослужінні зі священством Київського патріархату. Це була служба на день Юрія Переможця у Видубицькому монастирі. Богослужіння очолював Патріарх Філарет.

Як відреагувало представництво церкви на цю подію?

- За це я був покараний правлячим архієреєм УПЦ (МП) митрополитом Віссаріоном - мене заборонили у служінні. Святіший патріарх Філарет цю заборону не визнав, і я після певних вагань, став служити у храмах Київського патріархату.

Чи правда, що відтепер ви служитимете в одному із рівненських храмів?

- Так. Нещодавно я подав прохання архиєпископу Іларіону, керуючому Рівненською єпархією УПЦ КП, на прийом у клір його єпархії. Прохання було задоволено, після чого я отримав благословення тимчасово служити у Покровському соборі м. Рівне.

Які враження на вас справив Покровський собор?

- Собор мені дуже сподобався. І не лише зовнішним виглядом. У ньому служать хороші священики - побожні пастирі Христові, чудово співає хор - усе побудовано так, що людині, яка прийшла у храм, хотілося б молитися.

Щоб служити у Рівненській єпархії потрібно переїжджати…

- Так, спочатку шукатиму пристановище для себе особисто (для того, щоб міг мати своє помешкання під час черги свого служіння). В перспективі вирішатиму питання переїзду всієї родини до Рівного (чи населених пунктів біля міста).

Окрім священичої служби ви займалися й іншою діяльністю. Розкажіть про неї.

- Маю практику викладання основ християнської етики у школах, духовних бесід з дорослими (переважно біблійної тематики), тюремного пастирства, служіння у госпісі. Брав участь у декількох фестивалях ЗМІ православних. Публікувався у пресі, вів (до отримання заборони) передачі на місцевому телебаченні та радіомовленні.

 

Наразі о.Віталій потребує допомоги рівнян. На руках у нього залишилося шестеро дітей віком від 1 до 23 років. Окрім спадку дружини Оксани – маленького будинку у Коростені – родина не має нічого.

Щоб допомогти родині священика, можна надсилати кошти на картку отця ПриватБанку 5168 7572 5995 3935.

Підготувала Тетяна СТАЦЬКА