Московський патріархат вчергове оббрехав УГКЦ, УПЦ КП та Україну
  • Чтв, 21/01/2016 - 19:16

Скандальновідомий «міністр закордонних справ» Московського патріархату, керівник Відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату митрополит Іларіон Алфєєв у своєму інтерв’ю сербському виданню «Вечерње новости» висловив, уже не раз ним озвучені брехливі твердження про УГКЦ, УПЦ КП та Україну. Це інтерв’ю також розміщене російською на офіційному сайті ВЗЦЗ Московського патріархату. Слід зауважити, що російський та сербські тексти доволі сильно відрізняються.

Алфєєв повторив тезу московської пропаганди про те, що війна на Донбасі – це громадянський конфлікт.

Чи не в перше Алфєєв визнав, що галицькі церкви до 1946 року належали УГКЦ, хоча тут же ж повторив відому брехливу тезу про розгром уніатами трьох православних єпархій в Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській областях. Алфєєв також звинуватив УГКЦ у розпалюванні громадянської війни в Україні, у русофобії та назвав УГКЦ основною перешкодою в діалозі між РПЦ та Ватиканом. В черговий раз Алфєєв спробував забити клин між УГКЦ та римо-католиками, мовляв греко-католики погані, а римо-католики добрі.

Перехід православних громад від МП до КП в Україні Алфєєв охарактеризував, як насильницьке захоплення храмів.

Алфєєв також гостро виступив проти автокефалії Македонської та Чорногорської православних церков, підтримавши сербські імперіалістично-шовіністичні зазіхання на ці балканські держави.