Мозамбік очікує Папу та його послання миру
  • Суб, 24/08/2019 - 10:06

Діяльність католицьких місіонерів є надзвичайно важливою для розвитку Мозамбіку, куди незабаром прибуде з візитом Святіший Отець. Отець Еціо Боно із Згромадження Пресвятої Родини, що керує університетом в місті Машіше, розповідає про важливість інвестувати в якісну освіту.

Незабаром Папа Франциск здійснить Апостольську подорож до Мозамбіку, Мадаґаскару та Маврикію. До столиці Мозамбіку міста Мапуто, він прибуде 4 вересня. Вже понад двадцять років у цій країні трудиться Згромадження Пресвятої Родини, яке було засноване в італійському місті Берґамо. Окрім душпастирської діяльності на парафіях, вони провадять восьма дитячими садками в селах, що навколо міста Машіше, молодіжним центром та університетом, в якому навчаються понад 4500 студентів. Ректор університету отець Еціо Боно, що належить до цього Згромадження, зазначив, що найкращий спосіб допомогти людям – це дати їм освіту. «Оскільки багатство Мозамбіку, як і всієї Африки, – це велика чисельність молоді, то важливо, аби вони навчалися й набували навиків також на рівні вищої освіти, – пояснює священик. – Це великий виклик, який вже дає добрі плоди. 75 % населення Мозамбіку – це особи віком до 25 років. Уряд багато інвестував в народну освіту, але тепер пріоритетним питанням є якість». Він розповів також про співпрацю з італійськими ораторіями й університетами, молодь яких відвідує мозамбікських ровесників, аби налагодити з ними приязні стосунки й спільно реалізувати проекти, спрямовані на розвиток країни. Молоді люди з Мозамбіку відвідали також Італію.

Нестача медичного персоналу

Незважаючи на те, що останніми роками в Мозамбіку докладають багато зусиль на відбудову країни після десятилітнього конфлікту, залишається ще багато проблем. «З точки зору охорони здоров’я, Мозамбік – це країна з найменшою кількістю медиків в розрахунку на кількість населення: на 100 тисяч мешканців є тільки три медичні працівники. Це співвідношення неприпустиме», – наголошує отець Еціо. І таку малу кількість лікарів він пояснює браком освіти. Одним із наслідків такої ситуації є те, що люди звертаються до народних цілителів, що часто, замість оздоровити, завдають їм більшої шкоди.  

Папу очікують не тільки католики

«На Папу очікують з нетерпінням, – додав на завершення місіонер. – Усі парафії готуються до його приїзду. Вже декілька місяців молоді люди відкладають гроші для того, аби оплатити за проїзд з найвіддаленіших регіонів країни до столиці. Щодня в новинах по телебаченню передають інформацію про візит Святішого Отця та його місію. І не тільки християни виявляють зацікавленість до цієї події, але й мусульмани та індуїсти. Ми очікуємо, насамперед, заохочення до миру й не можемо втратити такої цінної нагоди. Нам цікаво дізнатися також про нові перспективи місії, які запропонує Папа».