Мозамбік в крові християн. Єпископ закликає рятувати їх від джихадистів
  • Срд, 01/06/2022 - 09:39

Ординарій єпархії Пемба у північному Мозамбіку, Антоніо Хуліассе, закликав міжнародну спільноту захистити християнське населення від численних нападів з боку джихадистів. «Їхнє страждання триває… На нашій території надалі проживають біженці. Досі на нашій землі не вдалось подолати тероризм. Закликаю світ, щоб не забував про провінцію Кабо Дельгадо», - зазначив єрарх.

Він додав, що без забезпечення миру ця колишня португальська колонія не має шансу на розвиток і політичну стабільність.

В Кабо Дельгадо впродовж п’яти років триває збройний конфлікт, що призвів до серйозної гуманітарної кризи у цій південно-східній частині Африки. Боротьбу спричинили підрозділи повстанців джихадистів, пов’язаних із самопроголошеною Ісламською державою. На думку політологів, конфлікт ще більше посилив явище вбогості у цьому регіоні, що містить великі поклади природного газу.

За підрахунками, внаслідок хаосу, викликаного в 2017 р. джихадистами в Кабо Дельгадо, було вбито близько 3 тисяч осіб, а понад 800 були змушені покинути свої домівки. Криза в цій провінції посилилась в березні 2021 р., коли відбувся потужний напад ісламістів на портове місто Пальма.