Можливість допомогти людям – це те, що заставляє мене кожного ранку прокидатися!
  • Пон, 21/05/2018 - 14:32

Лікувально-діагностичний Центр святого Луки цінує кожну можливість допомогти своїм пацієнтам, а для цього спеціалісти центру постійно вдосконалюють професійні знання та навички.

Такі курси в черговий раз відвідала Христина Ціхоцька, лікар-офтальмолог ЛДЦ, яка з радістю ділиться з нами про особливості своєї професійної діяльності та дасть поради як надовго зберегти хороший зір. 

— Пані Христино, розкажіть будь ласка, що заставляє Вас щодня приходити на роботу?

Можливість допомогти людям – це те, що заставляє мене кожного ранку прокидатися! Якщо займаєшся улюбленою справою, то і змушувати себе зовсім не доводиться! За 10 років роботи я жодного разу не пожаліла, що обрала цю професію.

— Чи мали Ви в дитинстві мрію, ким хотіли стати?

 Оо, про це мене часто запитують (сміється), в дитинстві я мріяла стати ветеринаром, та обставини склались дещо по-іншому.

— Що Вам у професії медичного працівника подобається найбільше?

Як я вже зазначала раніше – нагода допомогти, безперечно. Проте часто засмучує, що не завжди є можливість вилікувати, адже здебільшого наші пацієнти мають задавнені хвороби, не рідко з важкою супутньою патологією. Та все ж неабияк тішить, що своїми зусиллями можу принести полегшення та користь людям.

— Що стає причиною виникнення основних захворювань, з якими до Вас звертаються?

Основна патологія, з якою ми працюємо – це глаукома (хронічне захворювання, що призводить до незворотньої сліпоти) та ускладнення цукрового діабету (діабетична ретинопатія, вторинна неоваскулярна глаукома). Ключову роль в розвитку практично кожної патології відіграє генетика, перенавантаження організму і очей, спосіб життя…

—  Професія лікаря передбачає постійне навчання протягом усієї трудової діяльності. Розкажіть буль ласка про досвід, який здобули на останніх курсах, та яким чином він допоможе покращити якість роботи Лікувально-діагностичного центру святого Луки?

Медицина - це така сфера, яка постійно розвивається, тому, щоб бути в курсі інновацій потрібно постійно вдосконалюватись. Ми постійно відвідуємо різноманітні конференції, конгреси, курси для покращення своїх знань. Останні курси, які я відвідала були на тему «Новоутвори органа зору та його придатків». Здається як таке маленьке око  може нашкодити, але злоякісні пухлини, які в ньому можуть розвиватись призводять до важких каліцтв і навіть - смерті пацієнта. Основний мій заклик до пацієнтів - не зволікайте! - вчасно звертайтесь, профілактика – це найкраще лікування!

— Яким бачите розвиток Лікувально-діагностичного центру через 5 років?

Однозначно це розширення сфер діяльності центру, тобто можливість проведення малоінвазивних втручань не тільки, що стосуються офтальмології, а і в інших галузях медицини, розширення переліку діагностичних та лікувальних послуг, можливо взаємодія з іншими профільними закладами.

— Порекомендуйте своїм пацієнтам засоби гігієни зору, а особливо тим, котрі основний робочий час проводять за екранами комп`ютерів?

Основне, що потрібно пам'ятати людям, котрі багато часу проводять за екраном телефону чи комп'ютера – дозвольте своїм очам відпочити! Мова йде про черговість періодів зорового навантаження і відпочинку, вона повинна бути в співвідношенні 3:1. Через кожних 45 хв. роботи потрібно робити 15-хвилинну перерву.

Розмовляв Дмитро Дем`янів, працівник Прес-служби