Мученики з Бовеса: вірність у служінні серед воєнного лихоліття
  • Суб, 15/10/2022 - 17:51

На півночі Італії відбудеться беатифікація священиків, які загинули під час нацистської розправи.

Незважаючи на усвідомлення небезпеки, яка загрожувала їхньому життю, обоє залишалися вірними служінню, метою якого було спасіння інших, до останньої миті жертвуючи своїм життям. Таким було свідчення священиків Джузеппе Бернарді та Маріо Ґібаудо, які були вбиті з ненависті до віри 19 вересня 1943 року. В неділю, 16 жовтня 2022 р., кардинал Марчелло Семераро, Префект Дикастерії в справах визнання святих, очолить Святу Месу в містечку Бовес в провінції Кунео на півночі Італії, під час якої, представляючи Папу Франциска, проголосить їх блаженними Католицької Церкви.

Біографічна довідка

Слуга Божий Джузеппе Бернарді народився у Каральйо в провійнції Кунео 1897 року, став священиком 1923 року. Спочатку був парафіяльним вікарієм, згодом настоятелем сиротинця в Кунео. Далі – адміністратором, а згодом – парохом у Бовесі. Втішався любов’ю з боку парафіян через свою душпастирську ревність, глибоке почуття батьківства та велику чутливість до потреб убогих і хворих.

Слуга Божий Маріо Ґібаудо народився у Борґо-Сан-Далмаццо 1920 року в тій же провінції. Ставши священиком 1943 року, повинен був присвятити трохи часу на душпастирську працю, опісля поїхати на навчання до Риму, щоб викладати в семінарії. Тож через місяць після свячень був призначений парафіяльним вікарієм у Бовесі, присвятивши своє служіння молоді, як тій, що була на парафії, так і тим, хто перебував у казармах або воював на фронті.

Мученицька смерть

Священики загинули, виконуючи своє служіння під час лихоліть другої світової війни. Після того, як партизани в Бовесі одного вбили та взяли у полон двох німецьких солдатів, майор пригрозив знищити місто, якщо їх не відпустять та не віддадуть тіло. Одним із посередників на переговорах був о. Бернарді, домігшись виконання вимог німців, які не дотримали свого слова і розпочали наступ, який супроводжувався масовими стратами. Священика разом з іншим переговірником змусили спостерігати за побоїщем, посадивши їх на бронетранспортер, а згодом убили за містом і спалили тіла. Згодом його опізнав дантист завдяки зубному протезові.

Отець Ґібаудо, замість того, щоб сховатися та рятуватися, докладав зусилля, щоби перевести в безпечне місце вихованців сиротинця. Після обіду він наблизився на вулиці до пораненого чоловіка, щоби уділити йому таїнства останнього напуття, але був скошений залпом. Солдат, який вистрілив, розпочав бити пораненого священика, спотворивши його обличчя. Побиття й стало причиною смерті.

Вбиті з ненависті до священства

«Слуги Божі насправді померли не лише як священики, носячи сутану, з релігійних причин ненависну нацистам і їхньому вченню, але були вбиті саме з огляду на свій священичий стан. Неймовірна жорстокість, з якою повелися з їхніми тілами, одне спаливши, а друге – спотворивши, відрізняється від інших жертв масового вбивства та була мотивована ненавистю до віри з боку катів», – зазначається у декреті про визнання мучеництва, який Папа Франциск затвердив для проголошення 9 квітня 2022 року.