«Мудрість як дар Святого Духа – це здатність пізнавати правду, бачити перспективи Божого задуму», – Глава УГКЦ у 111-й день війни
  • Втр, 14/06/2022 - 15:40

Дари Святого Духа – благословення для людини, сотвореної за подобою Бога, і благословення для світу як Божого творіння. Один із цих дарів – мудрість, дар, який дає здатність пізнавати правду, бачити все у перспективі Божого задуму.

Про мудрість як дар Святого Духа для нас усіх і кожного 14 червня, у 111-й день війни і боротьби з російським агресором, розважає Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Глава УГКЦ щоденно дякує Богу і Українському війську за ще один прожитий день і ранок, який зустрічає Україна. І повідомляє новини з фронту і окупованих територій України:

«111-й день Український народ протистоїть повномасштабній російській агресії. 111-й день великої війни, яку російський загарбник розпочав проти мирної України. Дякуємо Господу Богу і нашим Збройним Силам за те, що дожили до цього ранку і можемо бачити світло денне.

На всій лінії фронту йдуть тяжкі бої. Але по всій лінії фронту наше військо має стратегічну ініціативу. Хоча ворог переважає нас чисельно і у нього більше вогневої міці, українці протистоять цій навалі. Ворог нещадно обстрілює Сумщину, Чернігівщину, знову поновилися обстріли Харкова. Сьогодні вранці було завдано ракетного удару по Одеській області. Але Україна стоїть, Україна бореться, Україна сьогодні, як ніколи, об’єднана у спільному прагненні перемоги. А цією перемогою буде осягнення справедливого миру для нашої Батьківщини».

Блаженніший Святослав розповів про черговий злочин росіян, про який стало відомо вчора – про полон 33-х волонтерів з Маріуполя:

«Це – водії, які різним транспортом вивозили людей з цього міста-мученика і рятували їм життя. Під бомбами, під обстрілами, ризикуючи своїм власним життям. Їх захопили росіяни, піддають нещадним тортурам і, у кращому випадку, їх чекає довгий термін полону. Росіяни звинувачують їх у тероризмі. Російський окупант не вміє розрізнити волонтера від терориста. Ми сьогодні хочемо голосно на цілий світ сказати: ні – насиллю по відношенню до цивільних людей! Волонтер – не терорист, а рятівник людського життя!»

У ці дні, по святі Зіслання Святого Духа, Глава УГКЦ пропонує роздумати над тим, чим є ті сім дарів Святого Духа, якими Бог обдаровує людину. За його словами, це – особлива чутливість до Божої присутності, здатність бачити Божий задум у всьому:

«Вчора ми святкували свято Святого Духа, свято Пресвятої Трійці. Тому сьогодні хочу розпочати наші щоденні роздуми над тими дарами, які Святий Дух приніс людині. Згідно нашого традиційного катехизму є сім дарів Святого Духа – тобто тих ознак, за якими можна сказати, що Дух святий спочиває на тій чи іншій особі.     

Про ці дари Святого Духа найперше читаємо у пророка Ісаї. Як каже пророк, саме за цими ознаками можна буде впізнати Месію, Помазаного Духом Святим Христа. Він каже так: «Дух Господній спочине на Ньому – Дух мудрості, Дух розуму, Дух ради і кріпости, Дух знання і страху Божого».

Тож дари Святого Духа – це особлива чутливість до Божої присутності, яку Святий Дух дарує людині. Святі отці Східної Церкви говорили про так звані духовні органи чуттів, які Дух Святий відкриває у людині. Так, як для того, щоб пізнати цей видимий сотворений світ, ми маємо зір, слух, смак, нюх, дотик, так само Господь Бог дарував людині цілу низку органів чуттів, при помочі яких можна споглядати Бога, Його присутність між нами».

Перший дар Святого Духа, про який розважає Блаженніший Святослав, – мудрість, здатність пізнавати правду, бачити перспективу і смисли того, що відбувається з людиною і світом:

«Сьогодні я хотів би з вами роздумати над першим даром Святого Духа, яким є мудрість. Властиво, мудрість – це певна здатність людини споглядати правду, пізнавати правду. Але бачити цю правду, яку людина здатна відкрити, у світлі Божої премудрості. Ця мудрість, як дар Святого Духа, не є плодом якогось вишколу чи інтелектуальної здібності людини. Як каже наш народ, вчених людей багато, але мудрих – мало.

Якраз мудрість, як дар Духа Святого, дозволяє побачити людині все те, що вона знає, вміє, усі події її життя, у певній перспективі. І, найважливіше, – у перспективі Божого задуму про людину і Всесвіт».

Блаженніший бажає нам усім Божої мудрості, втіленням якої є головний храм Українських Церков – собор Святої Софії у Києві:

«Нехай Господь Бог дарує усім нам свою небесну мудрість. Ту Божу мудрість, якій посвятив князь Ярослав Мудрий наш головний матірний собор – собор Святої Софії у Києві. Ту Божу мудрість, яка впродовж тисячоліть була мірилом праведності наших князів і воїнів, будівничих національного суспільного життя, церковних провідників, подвижників життя монашого».

«Боже, дай нам Твою мудрість! Дай мудрість провідникам нашої держави, дай мудрість сучасним провідникам народів, щоб вони у Твоїй мудрості жили і віддзеркалювали її у своєму житті. І тоді не буде воєн на землі. Нехай дар Божої премудрості принесе мир Україні і світові», – завершив він.