М'янма: хунта атакує католицькі установи в штаті Кая
  • Срд, 24/11/2021 - 10:44

Хунта, яка в лютому цього року перейняла владу в М’янмі шляхом державного перевороту, все частіше атакує католицькі установи. В понеділок у штаті Кая солдати понищили католицьку клініку, що діє при катедрі Христа Царя в столиці штату. Вони арештували усіх працівників і змусили пацієнтів покинути приміщення.

Понад 200 солдатів і поліцейських штурмували будівлю катедри і резиденцію місцевого єпископа у місцевості Лойко. Вони захопили клініку Каруна і вигнали звідти 40 пацієнтів, а також арештували 18 осіб, переважно медичний персонал: лікарів, медсестер та волонтерів. Крім того, вони вилучили всю техніку.

Під час нападу навколо катедрального комплексу армія розмістила плакати та заблокувала усі дороги. Численна група солдат щонайменше тричі перевірила усі будинки, в тому числі помешкання єпископа. Акція тривала понад 7 годин.

«Ми ведемо благодійну діяльність і не маємо на совісті жодних закидів. Ми не розуміємо навіщо на нас напали і чого шукали»,- сказав канцлер єпархії.

Він також зазначив, що після військового перевороту вже звиклим є той факт, що військо руйнує католицькі установи, вбиває цивільних, спалює доми і проводить незаконні арешти. Це відбувається переважно в регіонах, де проживає більшість християн, як у штаті Кая. Конфлікт спричинив до переселення понад 100 тисяч осіб, в тому числі багатьох католиків. «В нашій єпархії значно потерпіли щонайменше 10 парафій. Церковна допомога надходить зараз до понад 70 тисяч внутрішніх переселенців, постачаємо їм медикаменти, продукти харчування, ковдри та одяг», - додав о. Наінг.

Штат Кая є гірським регіоном і вважається твердинею католицизму в країні, де більшість становлять буддисти. На цій території проживає близько 90 тисяч католиків із 355 тисяч мешканців.