На канонізації Івана Павла II і Івана XXIII 150 кардиналів, 1000 єпископів і 6000 священиків
  • Птн, 25/04/2014 - 10:32

Від 130 до 150 кардиналів, 1000 єпископів і 6000 священиків будуть присутні на Канонізаційній св. Літургії в найближчу неділю, 27 квітня 2014, під час якої святими будуть проголошені Іван Павло II і Іван XXIII, повідомив 24 квітня 2014, глава прес-служби Святого Престолу о. Федеріко Ломбарді.

Євхаристію на площі св. Петра очолить Папа Франциск. Безпосередньо біля вівтаря разом з ним св. Літургію будуть співслужити кардинал Агостіно Валліні, Папський вікарій для Римської єпархії, кардинал Станіслав Дзівіш, колишній особистий секретар Івана Павла II, і єпископ Франческо Бескі, пастир єпархії Бергамо, звідки походив Іван XXIII. Можливо, до них приєднаються ще два інших кардинали, але їх імена поки не відомі. Інші кардинали і єпископи, які будуть служити св. Літургію, будуть розміщені по лівій стороні від вівтаря. Трохи нижче буде сектор для священиків.

О. Ломбарді не підтвердив, однак, чи в урочистостях канонізації візьме участь Бенедикт XVI. "Якщо він вирішить взяти участь, всі його будуть раді бачити", - сказав глава прес-служби.

По правій стороні від вівтаря, в свою чергу, будуть перебувати офіційні делегації країн. "До середи 23 квітня своє прибуття підтвердили 94 делегації, але очікується, що їх буде більше" -  сказав о. Ломбарді. Він додав при цьому, що під час церемонії канонізації, як очікується, будуть присутні делегації інших конфесій та релігій, але Апостольський Престіл не надсилав жодних офіційних запрошень. Священик повідомив, що свою участь вже підтвердили представники Православних Церков і Англіканської Церкви, а також юдейської і ісламської громади.

Під час Богослужіння Причастя на площі св. Петра і прилеглої до неї площі Пія XII уділятимуть 600 священиків. Ще 200 буде спрямована до вірних, розташованих на вулиці "Conciliazione".

На вівтарі під час канонізації будуть присутні реліквії обох понтифіків: релікварій з кров'ю Івана Павла II і фрагментом шкіри Івана XXIII, узятим під час ексгумації перед беатифікацією в 2000 р. У ході проголошення Івана Павла II і Івана XXIII святими будуть відкриті ті ж їхні портрети, які використовувалися під час беатифікації, у 2000 р. - Івана XXIII і в 2011 р. - Івана Павла II.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va