На карантині з чотирма дітьми: не закриті, а в безпеці
  • Птн, 03/04/2020 - 21:04

Пандемія закрила дитсадки і школи. Серед мільйонів сімей, що опинилися закриті вдома разом з власними дітьми, – молоде італійське подружжя, Марта і Нікола, які мають четверо дітей і переживають цей нелегкий період, вдаючись до креативності та використовуючи свій досвід аніматорів.

Марта й Нікола зі своїми чотирма дітьми мешкають в одному з периферійних районів Риму. Найстаршій 10 років. Як і всі їхні ровесники, вони вже місять перебувають вдома й переживають період пандемії, ставлячи запитання і намагаючись, так як і дорослі, дотримуватися, більш менш усвідомлено, правил, необхідних для того, аби подолати всесвітнє лихо. Роль батьків у цьому дуже важлива: з одного боку, вони повинні виявляти строгість, а з іншого, розуміти складність такої ситуації для малих дітей, яких вони покликані оберігати. «Оберігати, – пояснила Марта в інтерв’ю для Vatican News, – означає все: захищати, але, одночасно, давати необхідний простір, розуміти власну дитину та правильно організувати час». Марта та її чоловік Нікола є салезіянськими аніматорами. Ораторії тепер порожні, але вони продовжують здійснювати своє покликання вдома, люблячи й виховуючи своїх дітей.

Відкриті на життя 

Марта зазначила, що від самого початку їхня сім’я була відкритою на життя, що означає не тільки приймати дітей, яких Бог дає, але й відкриватися на інших. Пригадуючи початок своїх стосунків з Ніколою, вона поділилася, що їх надихали сім’ї, з якими вони познайомилися в салезіянському ораторії. Сьогодні життя ставить перед ними, як і перед іншими мільйонами сімей, новий виклик – пандемію. 

Що означає оберігати дітей?

«Щодня ми думаємо про те, як нам пережити цей період з дітьми», – зазначає Марта, не приховуючи труднощів, які разом з чоловіком намагається сприймати позитивно, аби передавати цей позитив дітям. «Ми хочемо оберігати своїх дітей, дбаючи про все: тіло, емоції, душу, – додає вона. – Оберігати сьогодні означає дбати про їхнє здоров’я, отже, не виходити з дому. Не наражати себе без потреби на небезпеку». Оберігати означає також дарувати. «Ми намагаємося цінувати цей час, проведений з ними, далеко від біганини, праці й обов’язків, – пояснює Марта. – Допомагати їм зростати тепер означає гратися з ними, виховувати і слухати їх». 

«Нам пощастило, що нас шестеро»

14 березня цього року, відправляючи ранкову Святу Месу в каплиці «Дому Святої Марти», Папа Франциск закликав молитися за сім’ї, що перебувають вдома разом з дітьми, аби вони «з миром і радістю» долали це нелегке випробування. Цей мир і радість батьки повинні будувати день за днем. 

«Їх є четверо, – розповідає Марта про своїх дітей, – і кожен повинен мати свій простір. Важливо утримувати між ними рівновагу». Для того, щоб долати різні труднощі, пов’язані із перебуванням разом із чотирма дітьми у замкнуому просторі, потрібно бути переконаним у своєму покликанні: «Той факт, що нас шестеро, – це позитив, для мене – це щастя. Можливо, може здаватися дивним, але це правда», – додає Марта.   

Аніматори вдома

Існує багато способів того, як психологічно підтримувати дітей під час карантину. Один з важливих аспектів – це проводити з ними час, наприклад, гратися з ними, передаючи радість. Марта зазначає, що досвід аніматорів в ораторії дуже допомагає їм: «Ми організували вдома кемпінґ, пікнік, а також вечерю в ресторані – розповідає вона, усміхаючись. – Ми рідко ходимо в ресторан, тому ця сцена з шефом і офіціантами їм дуже сподобалася». Фантазія не повинна залишати місця для переживання, креативність проганяє паніку. Діти потребують саме цього. 

Пояснити, для чого потрібна технологія 

Діти Марти і Ніколи хочуть підтримувати зв’язки з друзями, родичами і вчителями, в цьому їм допомагають технології. «Вони, зазвичай, не користуються часто цими засобами, – пояснює Марта, – а це тому, що їх четверо й вони завжди граються разом без телевізора й інтернету. Але тепер вони мають уроки онлайн разом з однокласниками і вчителями, і це важливо. Технологія – це не тільки дивитись телевізор чи грати ігри на планшеті – тепер ми можемо краще пояснити це дітям».

На головній сторінці Facebook Марти – фотографія різнокольорового будинку з написом, який характеризує її як громадянку, маму та дружину: «Ви не зачинені вдома. Вдома ви в безпеці. Змініть перспективу».

Насправді, змінімо перспективу...