На Львівщині до храму УГКЦ повернулися вісімдесятилітні документальні артефакти культурної спадщини
  • Пон, 08/07/2019 - 11:13

7 липня 2019 року, в день торжества Чудотворної Ікони Матері Божої Неустанної Помочі та празника Різдва Святого Йоана Предтечі, у храм Всіх святих Українського народу, на своє законне та історичне місце повернулися 80-ти літні документальні артефакти культурної спадщини, які за рішенням Слуги Божого митрополита Андрея Шептицького та відповідної благосної грамоти, що засвідчують створення братства Матері Божої Неустанної Помочі при Храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Холоєві на Стариках (давня назва села Вузлове, що на Львівщині).

Історія Ікони Матері Божої Неустанної Помочі дуже давня і дуже цікава. Ця ікона є святою і чудотворною для християн як Східного так і Західного обрядів.

Місії отців редимпторитсів поширювали культ Ікони Матері Божої Неустанної Помочі по всій Західній Україні. Так згодом почали виникати Братства  Матері Божої Неустанної Помочі – особливі спільноти людей, які винятково присвячували своє життя Матері Божій з чудовим ім’ям Неустанна Поміч.

В міжвоєнний час налічувалось 15 тисяч вірян різних парафій, які були членами цього Братства. 90 років тому, за благословенням Апостольського Престолу, було засноване Архибратство  Матері Божої Неустанної Помочі в місті Станіславові, нині Івано-Франківськ. Архибратсво мало повноваження прилучати і засновувати нові братства, окрім того учасникам Архибратства було вділено багато привілеїв відпустів та молитовних прощ.

Відрадним і щасливим для молитовної громади с. Вузлове є віднайдення документальних свідчень того, що у Вузловому (тоді - Холоєві) теж існувало Братство  Матері Божої Неустанної Помочі. Це засвідчують унікальні і дуже цінні історичні документи: 

Перша документальна реліквія: 

Грамота Архибратства  Матері Божої Неустанної Помочі, датована 15 квітня 1938 року, яка затверджує «що в Холоєві на Стариках при церкві Різдва Пресвятої Богородиці канонічно основане Братство Матері Божої Неустанної Помочі та прилучене до Архибратства і має привілей повного відпусту в День Сострадання Пресвятої Богородиці…» Тобто, щорічно в день 6 липня, у Церковне свято Сострадання Пресвятої Богородиці, в Холоєві був відпуст, а отже храм на Стариках мав статус відпустового місця. Наголошу, що  за визначенням відпуст – це місце і можливість молитовного прощення дочасної кари за гріхи перед Богом. Окрім того в грамоті йдеться що усі священики, парохи храму на Стариках, отримують повноваження провідника або глави братства з правом приймати і виключати членів братства.

Друга документальна реліквія: Митрополича грамота Андрея Шептицького, з відтиском його особистої печатки та підписом його помічника о. Івана Бучка. Митрополича грамота підтверджує всі права, повноваження та привілеї  Братство Матері Божої Неустанної Помочі в Холоєві на Стариках при Церкві Різдва Пресвятої Богородиці.

Ці важливі документи-реліквії повідають нам, що ось вже 80 літ село Вузлове (Холоїв) та його мешканців перебувають під опікою чудотворної Ікони Матері Божої з благодатною назвою Неустанна Поміч.

Іван Покотило