На Львівщині вшанували пам’ять мученика тоталітарного о. Павла Петра Олінського
  • Срд, 17/07/2019 - 18:24

14 липня у селі Грусятичі біля міста Ходорова, що на Львівщині, відбулася урочиста академія вшанування пам’яті слуги Божого Павла Петра Олінського. Божественну Літургію на запрошення пароха о. Романа Ставяжа у храмі Святого Миколая очолив о. Віктор Квасній, ЧСВВ, секретар провінції Найсвятішого Спасителя в Україні.

Співслужили Літургію з о.  Романом о. Петро Басараб з м. Івано Франківська та василіани о. Іпатій Ващишин, архівіст о. Іван Майкович, ігумен у Крехові, о. Власій Фуц, ігумен в Улашківцях, о. Йосиф Кралька, ігумен у Дрогобичі, та о. Полікарп Марцелюк, голова Постуляції святих УГКЦ.

До урочистої академії долучився о. Андрій Мігулка, римо-католицький душпастир з м. Ходорова. На проповіді о. Віктор зазначив, що у свято Всіх святих українського народу ми вшановуємо визначних святих, які формували світлу сторінку історії українського народу св. Володимира і Ольгу, св. Антонія і Теодосія, але і ближчих часів, як свщмч Йосафата і мучеників Пратулинських, які засвідчили вірність Апостольському Престолу у ХVІ-ХVII cт. так і новомучеників ХХ ст., які для нас є прикладом життя чеснот, практики діл милосердя та стійкості у вірі аж до смерті. Святі, які жили і освячувалися на нашій землі для вірних, є в особливий спосіб близькими і рідними, до яких маємо особливу довіру і звертаємося по допомогу у наших потребах і труднощах.

Після Літургії отці посвятили таблицю пам’яті о. Павла Петра Олінського на стіні храму, а вірним роздали образки з портретом слуги Божого Павла та молитвою до Господа Бога за його прославу. Душпастир,  виходець з Грусятич о. Петро Басараб подякував отцям за спільну молитву і розповів про власний шлях пізнання постаті слуги Божого Павла Петра Олінського. Отець Петро зазначив, що і сьогодні Грусятичі є джерелом священичих покликань, адже з громади селища Бог покликав до служіння п’ять греко-католицьких душпастирів.

На завершення о. Полікарп розповів про вишкіл та працю слуги Божого Павла, який у монашому і священичому стані, а згодом цілопальною мученицькою жертвою життя відповів на виклик доби тоталітаризму ХХ ст. Священник описав шлях прослави слуги Божого та заохотив молитися до Господа Бога за посередництвом о. Павла Петра Олінського у потребі.

Західне бюро «Живого ТБ» за матеріалами http://missiopc.blogspot.com