На Мальті відбулася конференція організації «Допомога Церкві в потребі» про переслідування християн
  • Птн, 16/05/2014 - 19:08

«Чи християнство витримає переслідування?» Це питання було головним на конференції, яку організувала на Мальті Папська асоціація «Допомога Церкві в потребі». На зустрічі обговорювали питання майбутнього християн, особливо на Близькому Сході та в Африці, представили теж офіційну діяльність бюро асоціації в цій острівній державі. На конференції головував кардинал Мауро П'яченца.

На конференцію запросили лекторів з Сирії (патріарха Григорія III Лахама), Іраку, Лівану (сестру Ханан), Єгипту (єпископа Кіріллоса Вільяма), Нігерії (Архиєпископа Ігнатія Каігаму) і Кенії. Були присутні і єпископи Мальти та Гозо, Апостольський Нунцій на Мальті, а також президент, прем’єр-міністр Мальти і генеральний директор ЮНЕСКО. На зустрічі також були присутні представники з центрального управління «Допомоги Церкві в потребі» в Кенігштайн, а також директори з 17 країн, де вже працюють бюро асоціації.

Кардинал П'яченца у своїй промові на початку зустрічі нагадав про сильні християнські корені Мальти. З вдячністю наголосив на її внеску в світову місію задля миру і поєднання, вказуючи на цю країну як на міст між різними культурами. Він також вказав на значення, яке Мальта має для захисту християнських коренів Європи.

Велике зацікавлення викликав виступ директора асоціації з Франції Марка Фромаджера під назвою: «Чи християни витримають переслідування?» Він зазначив, що виживання послідовників Христа на Близькому Сході залежить від солідарності християн з усього світу. Він також представив ситуацію в окремих країнах, показуючи різке зменшення християнських спільнот на цих територіях. Наприклад, в Лівані з 1983 року кількість християн зменшилася на 30 відсотків, в Ірані з 1979 року знизилася на дві третини, а ще більше зменшення зафіксували у Вифлеємі. У 1948 році християни становили 85 відсотків жителів міста, зараз – 12 відсотків.

Марк Фромаджер також говорив про список сирійських мучеників, який склав патріарх Григорій III. До кінця 2013 року в ньому було 213 імен. На жаль, цей список не остаточний. Директор французької секції «Допомоги Церкви в потребі» показав, що в Сирії справджується іракський сценарій, так зване «очищення» країни від християн. У своєму виступі він запитав, чи ще треба показувати більш широкий сценарій, який би представив стратегію творення Близького Сходу без християн. За його словами, за ситуацію в регіоні відповідають країни, які намагаються впровадити там модель західної демократії. Який це має наслідок показує ситуація в Іраку, а тепер в Сирії.

Фромаджер також вказав надію для християн. Він згадав виступ саудівського імама, який визнав, що кожного року в Африці 6 мільйонів мусульман навертаються до християнства. Це відбувається також на Аравійському півострові, однак, не можна їх легко порахувати, оскільки з міркувань безпеки вони є анонімними.

У Єгипті нинішні релігійні лідери коптів, православний папа і католицький патріарх, є набагато ближчими між собою на дорозі діалогу єдності, аніж їхні попередники. Це плід спільно пережитих страждань обох Церков.

За матеріалами: pl.radiovaticana.va