На Прикарпатті презентували виставку галицьких ікон ХVІІІ–ХХ ст.
  • Срд, 29/08/2018 - 17:22

Напередодні великого християнського свята – Успіння Пресвятої Богородиці – в Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відбулося відкриття виставки галицьких ікон ХVІІІ–ХХ ст. з архікатедрального собору Святого Воскресіння (м. Івано-Франківськ), на якому були присутні наукові співробітники Національного заповідника «Давній Галич», працівники Галицької районної бібліотеки тощо. Організатор виставки завідувач науково-освітнього відділу, кандидат історичних наук Андрій Стасюк насамперед надав слово Галицькому деканові УГКЦ о. Ігореві Броновському, який розпочав захід з молитви та поблагословив присутніх на подальшу працю.

"Діву Марію люблять і шанують у нашому народі, до неї звертаються з проханням про допомогу, – сказав священик. – В кожному образі є щось надзвичайно величне і святе. Водночас вони не подібні один до одного. Перед ними молилося багато людей, тож усі образи, розміщені в цьому залі, – намолені".

Як зазначив Андрій Стасюк, ще в давнину князі посвятили нашу землю Богородиці. Про це свідчать храми, присвячені Пречистій, зокрема й Успенський собор у Крилосі.

Заступник генерального директора Національного заповідника «Давній Галич», кандидат історичних наук Семен Побуцький наголосив у своєму слові, що виставка демонструє високу духовність і великий мистецький хист нашого народу.

"В перспективі ми маємо намір зібрати ікони усіх 25-и Святих Таїнств і запросити священиків і галичан для молитви на вервиці", – повідомив С. Побуцький.

Виставка ікон діятиме до Свята Покрови Пресвятої Богородиці - 14 жовтня.

Колектив Національного заповідника «Давній Галич» висловлює щиру подяку адміністратору Івано-Франківського собору Святого Воскресіння о. Юрію Новицькому за сприяння в організації виставки.

davniyhalych.com.ua