На шляху до Риму 5000 католицьких скаутів Європи
  • Чтв, 01/08/2019 - 12:30

Скаутом означає бути, а не лише про це говорити. Про це свідчить католицька скаутська молодь з 21 країни Європи, серед них також і з України, що прямує до Риму, де зустрінеться з Папою Франциском. З ними мандрує наша колега Світлана Духович.

Міжнародна зустріч Католицьких скаутів Європи, що має назву Euromoot, розпочалась 27 липня, а завершиться 3 серпня 2019 р., дає можливість молодим людям у віці від 16 до 21 року життя, не тільки говорити про Європу, вивчати її проблеми, але творити Європу в конкретний спосіб, щоденно живучи поруч, розділяючи один і той же шлях, радість і труднощі, все, з чого складається паломництво представників Католицького скаутства Європи до Риму, нав’язуючи дружні стосунки за допомогою програми, спрямованої на відкриття спільного духовного й культурного коріння.

Кожного дня намет в іншій місцевості

Цей тижневий шлях дає молоді можливість відкрити справжню європейську спадщину, що полягає в здатності жити разом у мирі й братерстві, поділяючи спільні цінності та спільну мету – Ісуса Христа. Цей шлях поділений на три етапи. Перший з них піший і має паломницький характер, ведучи слідами святих покровителів Європи. Це піше паломництво скаути долають, поділені на окремі групи, що складаються з представників кількох країн, а метою цього етапу є вкорінення в спадщину християнської культури.

На завершення цього паломництва всі учасники дійдуть до чотирьох місць під Римом, де почнеться другий дводенний етап зльоту. Він буде розрахований на пізнання різних європейських культур і традицій кожного з народів, що представлені на зустрічі.

Слід згадати, що перша така зустріч відбулась ще 2007 року в Словаччині та Польщі з нічним паломництвом до Марійського санктуарію в Ченстохові. А в цьогорічній зустрічі, серед інших, беруть участь 2500 італійців, на другому місці за кількістю учасників – французи, потім понад 500 поляків, а навіть 20 аргентинців, 13 канадців, 7 бразилійців та 6 мексиканців. Українських скаутів супроводжують сестри-василіянки та отці-василіяни. Третій етап – це зустріч з Папою Франциском, 25 років після того, як Католицьких скаутів Європи приймав святий Іван Павло ІІ.

Дружба і духовність

Загалом, до Риму ведуть чотири маршрути, названі на честь покровителів Європи: святої Катерини Сієнськоії, святого Венедикта Нурсійського, святих Кирила і Методія та святого Павла. Гасло мандрівки: «Parate viam Domini!» (Приготуте дорогу Господеві). Дев’ять українських дівчат віком від 17 до 23 років подорожують маршрутом св. Катерини Сієнськоі. Чоловіча вітка мандрує шляхом св. Павла.

Основна мета Euromoot2019 – об‘єднати скаутів Європи з різних країн, сприяючи обмінові культур, аби зміцнити їх у покликанні спільно будувати Європу на засадах християнства. Зокрема, українська група скауток мандрує разом із скаутками з Франції та Італії. На четвертий день мандрівки, 30 липня, українки запросили своїх подруг-мандрівниць взяти участь у Святій Літургії у візантійському обряді, яку відслужив о. Петро Венгрин, ЧСВВ.

Головні дійові особи Європи

Отець Паоло Ла Терра, духовний провідник Італійської асоціації Католицьких скаутів Європи, в інтерв’ю для Радіо Ватикану-VaticanNews підкреслив, що ці молоді люди вже є головними дійовими особами Європи. Вони її творять. «Приготуйте дорогу Господеві», – такою є тема зустрічі католицьких скаутів, і молоді люди прибувають до Риму як прочани, повертаючись до християнського коріння Європи, тим самим готуючись змінити саму Європу. Вони свідчать великі й важливі цінності віри, життя, взаємообміну та єдності між народами, здатності плекати спільну велику ідентичність, що має своє коріння у власній культурі, але відкривається на прийняття інших у спільності віри.

Отець Паоло Ла Терра з хвилюванням очікує зустрічі з Папою Франциском, який як ніхто інший вміє промовити до молодих людей, і навіть декількома словами змістовно доторкнутись до їхніх сердець.

Завершальний етап

Після зустрічі із Святішим Отцем скаути візьмуть участь у Святій Месі, яку в базиліці святого Петра у Ватикані відслужить кардинал Анджело Баньяско, Архиєпископ Ґенуї (Італія) та Президент Ради Єпископських Конференцій Європи.

«Міжнародна спільнота скаутів і скауток Європи – Федерація скаутів Європи» є міжнародною католицькою Асоціацією, офіційно визнаною Апостольською Столицею. Католицька скаутство Європи успішно розвивається в Україні.