На сході Індії радикали захопили християнський храм
  • Пон, 05/11/2018 - 15:30

Радикальні язичники в Індії захопили християнський храм, знесли хрест, провели церемонію «очищення», і тепер мають намір використовувати захоплений будинок для общинних зборів і анімістичних ритуалів.

За інформацією видання UCA News натовп з приблизно 50 послідовників племінної віри Сарна Дхарам («релігія святих лісів») захопила протестантський храм Вішва Вані в селищі Кхаднга (Khadnga) в штаті Джаркханд на сході країни, повідомляє Християнський Мегапортал invictory.com з посиланням на The Christian Post.

Чисельність племінної групи, яка сповідує віру Сарна Дхарам, становить в Індії сьогодні близько 5 млн осіб. Племінні активісти, що напали на християнський храм, звинуватили місіонерів у захопленні тисяч акрів племінних земель, в порушенні законів штату, в будівництві церков, шкіл, лікарень та інших установ.

Священик Еммануель Куджур (Emmanuel Kujur), координатор протестантських організацій у штаті Джаркханд, зазначив, що ділянку, на якій побудували церковний храм, передав у дар церкві один з членів племені, що навернувся в християнство, але багато його одноплемінників відтоді оскаржують законність угоди. Він також пояснив, що місцевий магістрат навіть виніс постанову, що земля належить державі.

«Однак усі ці правові суперечки поки не вирішені, і нікому не дано право захоплювати храм, – сказав о. Куджур. – Ще не закінчений процес судового розгляду в цій братній угоді парафіян. Ще не винесено рішення суду, як може хтось захоплювати землю з власної волі?»

Католицький єпископ Вінцент Барва (Vincent Barwa) з округу Сімдега (один з 24 округів штату Джаркханд), який очолює Комісію індійських єпископів у справах корінних народностей і племен, переконаний у тому, що в захопленні храму явно простежується цілеспрямована зловмисна воля певних політичних сил.

«Ці насильства повністю належать до прихованої політики партії Бхаратія Джаната Парті [правляча націоналістична «Індійська народна партія»] з розколу племінних громад на християн, індуїстів і язичників напередодні виборів», – заявив служитель.

Захоплення храму, на думку єпископа, треба розуміти як сигнал християнам штату з боку націоналістів, що означає, що влада не збирається перешкоджати погромам, але приховано і наполегливо підігріває пристрасті.

Останнім часом напади на християн в країні явно посилюються. У липні цього року індуїстські радикали знесли єдину християнську церкву в селищі Сангамешвар, відкрито заявляючи про свій намір повністю вигнати християн з цього регіону.

 «Головна мета, яку проголошують індуїстські радикали, це повна «зачистка» селища Сангамешвар від християн, – говорив тоді священик Срінівас Сапа (Srinivas Sapa) в інтерв'ю міжнародній християнській правозахисній службі International Christian Concern. – Майже всі з 50 парафіян християнського храму – корінні уродженці селища Сангамешвар, і вони, звичайно, налякані цим жорстоким нападом».

У результаті нападу натовпу індуїстів від храму залишилася тільки купа битої цегли, скрученої арматури і вапна.