На Волині провели семінар для психологів шкіл із запобігання насильству в сім’ї
  • Чтв, 16/05/2013 - 11:26

Домашнє насильство завжди вважалось «приватною справою» сім’ї і лише впродовж останніх півстоліття про цю проблему говорять, як про проблему цілого суспільства. Насильство в сім’ї є одним з  найбільших порушень конституційних прав людини – права на життя та особисту недоторканість.

    «Насилля в родині руйнує фундамент безпеки самої сім'ї, а також і суспільства. Водночас саме проблема насильства в сім'ї тісно пов'язана із такими явищами, як бездоглядність і безпритульність дітей, зростання кількості розлучень, формування насильницького менталітету нації, жебракування, втрати загальнолюдських цінностей любові і взаєморозуміння, рівня злочинності.

Насильство в сім’ї щороку зростає. ЗМІ і правоохоронні служби все частіше повідомляють про злочини на сімейному ґрунті. Насильство стає майже “нормою” сімейних стосунків. У значній кількості випадків об’єктами насильства стають діти. Проблема профілактики насильства в сім’ї особливою мірою визначає роль школи і вчителя у проведенні роботи із запобігання насильству в сім’ї», – зазначає Вікторія Скриннікова, координатор по роботі з дітьми волинського Карітасу.

Нещодавно в соціально-молодіжному центрі Карітау Волинь відбувся семінар з елементами психотренінгу для психологів і соціальних працівників загальноосвітніх закладів міста Нововолинська та Центру соціальних служб для дітей сім’ї та молоді. Мета семінару – розкрити роль педагога в запобіганні насильству в сім’ї, з’ясувати методику роботи психолога по роботі з жертвами насильства. Організаторами тренінгу виступили працівники проекту «Соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів». 

Всього в навчальному заході взяло участь близько 20 фахівців. Програма семінару включала в себе 2 презентації: «Допомога дітям, які зазнали насильства» і «Попередження насильства в сім’ї: робота з дітьми». Розглядалися питання: що таке насильство, які є види насильства, що роботи при виявленні насильства. Психологи отримали рекомендації щодо проведення правильної бесіди зі скривдженою дитиною, яка говорить дорослому про випадок насильства. Адже зазвичай діти замовчують факти здійснення насильства над ними. І саме для випадків, коли дитина не готова говорити про випадок насильства, був поданий алгоритм застосування різних методик.

Крім того, для учасників тренінгу організатори заходу провели інтерактивні вправи «Намалюй малюнок, зіпсуй, виправ». Дана вправа показує, що є речі, які неможливо витерти з пам’яті скривдженої дитини. Але останнє слово на покращення ситуації залишається за дитиною. Вправа «Чашка» - проективна вправа на дослідження внутрішнього стану дитини. Застосовувались також інші вправи на формування уявлення про ненасильство.
Вікторія Скриннікова про результат проведеної події: «Основна мета терапії дітей – жертв насильства – допомогти їм розпізнати та більш адаптовано висловити всі їхні почуття, пов’язані з насильством. Наприкінці семінару учасники в імпровізованій ресурсній грі «Сумка побажань» висловили анонімні побажання одне одному, і ми зрозуміли, що подібні події надзвичайно актуальні і затребувані!».

 

повідомила Надія Чорна