Наприкінці липня Папа Франциск відвідає Канаду
  • Птн, 13/05/2022 - 13:29

Папа Франциск відповів на запрошення канадців здійснити візит до їхньої країни, що відбуватиметься також у контексті програми примирення з корінними народами.

«Приймаючи запрошення цивільної та церковної влади та спільнот корінних народів, Папа Франциск від 24 до 30 липня 2022 року здійснить візит до Канади, відвідуючи міста Едмонтон, Квебек і Ікалуїт», – повідомив у п’ятницю, 13 травня 2022 р., Директор Ватиканського прес-центру Маттео Бруні, уточнюючи, що програма й додаткові деталі будуть оприлюднені пізніше.

Наприкінці жовтня минулого року Речник Апостольської Столиці підтвердив, що Єпископська Конференція Канади запросила Папу Франциска здійснити Апостольський візит до Канади, беручи до уваги також і контекст здійснюваної вже певний час душпастирської програми примирення з корінними народами. «Його Святість виявив свою готовність відвідати країну на дату, що буде визначена пізніше», – зазначив він. Свій намір здійснити цей візит Папа підтвердив, приймаючи у Ватикані наприкінці березня та в квітні цього року представників спільнот корінних народів цієї країни.

Болючий контекст

Наприкінці ХІХ століття канадський уряд створив систему шкіл-інтернатів для дітей-індіанців з наміром сприяти поширенню освіти серед них, що насправді вилилося у примусову асиміляцію, адже дітей забирали з родин, позбавляючи культурних зв’язків.

Ще 2015 року «Комісія правди та примирення», після семирічного дослідження, оприлюднила рапорт, що висвітлював погане поводження з дітьми, випадки різних зловживань, а серед головних проблем вказувалося на погане харчування. Згідно з її припущеннями, протягом 80-ти років діяльності щонайменше 4 тисячі дітей і підлітків померли в цих закладах через хвороби, недоїдання та холод. Частина цих закладів діяла під опікою Католицької Церкви, яка вже кілька років впроваджує в життя програму примирення. В рамках цього процесу делегації корінних народів Канади наприкінці березня та на початку квітня здійснили візит до Ватикану, де мали особисті та спільну зустріч з Папою.