Наш Бог – це Бог несподіванок і новизни. Папа Франциск з нагоди беатифікації Папи Павла VI та закриття цьогорічної асамблеї Синоду Єпископів
  • Нед, 19/10/2014 - 15:49

«Християнин, який живе Євангелієм, є “Божою новизною” у Церкві та у світі», – ствердив Папа Франциск під час проповіді, виголошеної у неділю, 19 жовтня 2014 р., на площі Святого Петра у Ватикані. Цього дня Наступник святого Петра очолив Євхаристійне богослуження з нагоди завершення ІІІ Надзвичайної Загальної Асамблеї Синоду Єпископів, яка протягом двох тижнів обговорювала у Ватикані виклики, пов’язані з душпастирством родин.

Це урочисте богослуження було поєднане із ще одною непересічною подією у житті Вселенської Церкви: Святіший Отець Франциск проголосив блаженним Католицької Церкви свого попередника Слугу Божого Папу Павла VI, який очолював Церкву протягом 15 років під час тривання і після завершення Другого Ватиканського Собору. З цієї нагоди на площі Святого Петра, разом з синодальними отцями та офіційними делегаціями з батьківщини та місць служіння Папи Монтіні, був присутній і вислужений Папа Венедикт XVI. Пригадаємо, що саме блаженний Павло VI ввів Мюнхенського архиєпископа Йозефа Ратцінґера до Колегії Кардиналів.

В євангельському читанні прозвучав відомий Христовий вислів: «Віддайте кесареві кесареве, а Богові – Боже», – що є відповіддю Спасителя на підступні запитання фарисеїв про доцільність платити податки кесареві. «Без сумніву, – зауважив Папа, – Ісус ставить наголос на другій частині: Віддайте Богові те, що є Божим. Це означає визнавати та сповідувати перед обличчям будь-якої влади, що лише Бог є Паном людини, і не існує жодного іншого. Це – вічна новизна, яку слід відкривати щодня, перемагаючи страх, який часто відчуваємо перед обличчям Божих несподіванок».

За словами Святішого Отця, Бог не боїться новизни, а тому «безперервно застає нас зненацька, ведучи немислимими шляхами», постійно нас оновлюючи, вчиняючи новими. Християнин, який живе Євангелієм, є «Божою новизною» у Церкві та у світі, яку Господь Бог дуже любить. А «віддавати Богові Боже» означає «відкриватися на Його волю, посвятивши Йому своє життя».

«В цьому полягає наша сила, – вів далі проповідник, – закваска, яка ферментує та сіль, яка додає смаку кожному людському зусиллю, спрямованому проти переважаючого песимізму, який нам пропонує світ. В цьому – наша надія, тому що надіятися на Бога не означає втікати від дійсності, це не алібі: вона означає чесно повертати Богові те, що Йому належить. Ось чому християнин споглядає на майбутню, Божу дійсність, для того, щоб у повноті прожити теперішнє життя, твердо стоячи на землі, щоб відважно відповісти на незчисленні нові виклики».

Як зауважив Святіший Отець, свідками саме цього ми були під час синодального зібрання, під час якого «пастирі та миряни» з усіх кінців світу принесли до Риму голос своїх місцевих Церков, щоб «допомогти сучасним родинам прямувати шляхом Євангелія, зосередивши погляд на Ісусові». «Це був великий досвід синодальності та колегіальності, – додав він, – і ми відчули силу Святого Духа, який провадить і завжди оновлює Церкву, покликану без зволікання лікувати кровоточиві рані та наново запалювати надію».

У контексті беатифікації Папи Павла VI, Святіший Отець Франциск пригадав його слова із Апостольського листа про встановлення Синоду Єпископів: «уважно досліджуючи знаки часу, намагаймося пристосовувати шляхи і методи до зростаючих потреб наших днів та до змінних умов суспільства». «Перед цим великим Папою, перед цим сміливим християнином, перед цим невтомним апостолом, сьогодні перед Богом, не можемо не сказати так простого, як і щирого та важливого слова: дякуємо! Дякуємо, наш дорогий та улюблений Папо Павле VI! Дякуємо за твоє смиренне і пророче свідчення любові до Христа і Його Церкви!», - наголосив Папа Франциск.