«Нашим завданням є знищити духа війни і захистити Європу від азіатської орди»,- Глава УГКЦ у свято Вознесіння
  • Птн, 03/06/2022 - 14:13

Ми з вами є сильні у нашій теперішні боротьбі, бо ми сьогодні як ніколи молимося за Україну, за перемогу нашого війська, за перемогу над агресором. Про це сказав Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у своїй проповіді до вірних у свято Вознесіння Господнього. На Літургії була присутня делегація Єпископської конференції Німеччини, на чолі з єпископом Аугсбурга, який співслужив на Літургії.

Вознесіння Господнє – одне з найбільших дванадцяти християнських свят у році, свято Вознесіння Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Свято, каже Предстоятель, яке є святом сповнення Божого задуму – об’єднавши небесне із земним, Христос возноситься на небо.

Проповідник пояснив, що у свято Вознесіння Господнього апостоли отримують від Ісуса Христа окреме завдання. Спочатку Він їм каже: не відлучатися з Єрусалиму доти, поки вони не одягнутися силою з висоти. Цю силу, яку апостоли повинні очікувати десять днів. Цю силу, яка дасть їм відвагу бути свідками всього того, що вони бачили і пережили – трагедії розп’яття смерті й радості Воскресіння, бути свідками Божої любові та проповіді про відпущення гріхів у тій силі, вони понесуть аж до краю землі.

Тож сьогодні починається десятиденний інтенсивний час очікування. Очікування церкви на прихід Духа Святого.

«Цього року Декаду місійності – це Боже слово про місію і покликання кожного з нас – ми будемо переживати в умовах війни. І, можливо, як ніколи, тепер, під час тих трагічних моментів ми питаємо у Господа Бога: Боже, чому це все нам сталося? До чого ти нас кличеш? Яку ти місію приготував Україні, українцям і український Церкві? У чому полягає повнота Твого задуму про долю нашого народу?», – сказав Глава Церкви.

На ці питання, наголошує духовний лідер, сьогодні ми маємо дуже глибоку відповідь. «Найперше – ми з вами в новітній історії нашої держави, нашої Церкви були свідками Воскресіння. Бо це Господь розвалив Радянський союз і воскресив вільну Незалежну Україну. Це Господь дарував Церкві і народові свободу. І сьогодні від доручає нам бути свідками його Воскресіння якраз у світлі тієї місії, бути свідками воскресіння Церкви і нашого народу», – додав він.

«Ми кажемо, – зауважив Глава Церкви, – що війна в Україні є війною між добром і злом. Можливо, це є наша історична місія уже вкотре нашими грудьми закрити Європу від азіатського загарбника, як це було тут, у Києві у часи хана Батия та інших орд, які приходили на нашу землю. Молитись за перемогу означає молитись за сповнення історичної місії, завдання нашого народу у сім’ї народів Європи. Ми сьогодні молимося за кожного з нас, щоб кожен з нас міг по-християнськи виконати своє життєве завдання».

Кожному з нас, наголошує Блаженніший Святослав, Господь Бог дає такі завдання, які за нас ніхто не зробить:

«Як ми від нього втечемо, не захочемо його виконувати, лишиться пустка і порожнеча. Кожен з нас на своєму місці сьогодні молиться і обороняє свою Батьківщину, є свідком віри в Бога і Його спасительний задум щодо нашого народу. Тому ми кажемо і молимося навіть на могилах наших померлих героїв, що герої не вмирають. Це Господь Бог їх оживляє, робить причасниками свого Пасхального таїнства. Він є запорукою їхнього життя і Воскресіння навіть після смерті».