Насильство над мирною демонстрацією є гріхом, - Патріарх Філарет
  • Втр, 10/12/2013 - 15:14

Церква закликає владу не допускати насильства над мирною демонстрацією і не проливати кров. Бо це є гріх, а влада сповідує православ’я.

Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив Патріарх УПЦ КП Філарет.

«Справа в тому, що Церква має завжди стояти на боці правди. Якщо влада діє несправедливо, то Церква не може підтримувати неправду. Якщо влада чинить правду, то, звичайно, Церква підтримує правду і в результаті підтримує владу. І ми не проти влади, а ми проти того, що влада не підписала угоду. Ми проти того, що влада не дозволила Україні тепер піти до ЄС. Влада каже, що це не остаточно. Народ не вірить і тому виходить на ці мітинги», - сказав він.

Патріарх УПЦ КП зазначив, що мітингувальники поводяться мирно, а сутички провокують заслані люди, аби викликати силове втручання.

«Весь світ знає, що демонстрація не застосовувала жодного насилля в бік влади», - зауважив перешоєрарх КП.

Предстоятель Київського Патріархату також зазначив, що мітингувальники на цілком законних підставах зайняли приміщення КМДА та Будинку профспілок.

«Якщо демонстранти наразі знаходяться в приміщенні міської ради, то вони не перешкоджають роботі київської влади. Вони просто там зігріваються. Так само як і в Будинку профспілок. Так само вони прийшли в Михайлівський монастир і церква відкрила їм двері храму. Для чого? Щоб вони зігрілися та могли переночувати. Монахи їх нагодували і дали чай. І цей приклад монастиря і перебування демонстрантів у Міській раді та Будинку профспілок – це лише заради відпочинку і все. А не захоплення, не переворот», - заявив він.

Патріарх Філарет запевнив, що Церква молитиметься за мирне вирішення конфлікту і готова закликати обидві сторони до переговорів.

«Церква, по-перше, молиться і буде молитись. Це її покликання – молитися до Бога, аби Господь привів усіх до миру і злагоди. Крім того, Церква може закликати протидіючі сили до діалогу. Крім того, Церква може звернутися до європейських країн поновити переговори про підписання угоди про входження в ЄС. Коли Україна ввійде в ЄС, то все припиниться. Тоді і Росія не буде тиснути, бо буде пізно. Україна відірветься від Митного союзу», - підкреслив Предстоятель Київського Патріархату.

Джерело: РІСУ