Настоятель римо-католицької парафії вимушено покинув окупований Крим
  • Птн, 21/11/2014 - 12:36

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію заступника керівника Кримської польовий місії з прав людини Дмитра Макарова.

За його інформацією, о. Петро, будучи громадянином Польщі, подав пакет необхідних документів для отримання посвідки на проживання, але отримав відмову від спецкомісії. Це, на думку священика, поставило під питання існування церковної  парафії на півострові.

Він звернувся за допомогою у вирішенні ситуації до «очільника Криму» Аксьонова і «прокурора» Наталі Поклонської. Вони пообіцяли настоятелю провести перевірку рішення спецкомісії і запевнили, що підставою для відмови не може бути відсутність необхідності створення парафії  Римо-Католицької Церкви на території Криму.

«Спілкувалися з настоятелем  римо-католицької парафії, який навіть достукався до Аксьонова та прокурора Криму, які пообіцяли, що проблем ніяких не буде. Але кілька тижнів тому він був змушений виїхати, так і не вирішивши проблеми з документами. Незважаючи на те, що дійшов до самого верху і всі обіцянки були отримані. Це довіри до влади  ніяк не додає», –повідомив Д.Макаров.

Він також зазначив, що у релігійних громад та інститутів в Криму є складнощі з перереєстрацією. Крім того, багато священнослужителів іноземці, і для продовження роботи в Криму їм необхідно отримувати дозвіл на тимчасове проживання.

«Багато релігійних інститутів діяло в Криму давно і легально, але прийшла нова правова реальність. Їм потрібно перереєструватися заново, але як оформляти власність парафії, як це передавати, відповідей немає. Їм пропонують створюватися заново, не враховуючи їх історію. У багатьох це викликає нерозуміння і несприйняття», – додав правозахисник.

Кримському Єпархіальному Управлінню Української Православної Церкви Київського Патріархату багаторазово підвищили орендну плату. Владика Сімферопольський і Кримський УПЦ КП стверджує, що у єпархії цілеспрямовано відбирають храмис з метою припинення діяльності цієї Церкви на території республіки.