Настоятелю гарнізонного храму у Львові Степану Сусу під час похорону воїна АТО привселюдно погрожували
  • Пон, 27/08/2018 - 14:53

Настоятелю гарнізонного храму прев. апп. Петра і Павла у Львові Степану Сусу привселюдно погрожували молодики спортивної виправки.

Про це у Facebook повідомив живописець, громадський діяч, педагог, заслужений діяч мистецтв України Ігор Гавришкевич.

«У тилу теж небезпечно. Хто і чому прилюдно погрожував Настоятелю гарнізонного храму прев. апп. Петра і Павла у Львові Степану Сус (Stepan Sus)? Після відправи богослужіння у Храмі та після за упокійної біля гробу (полеглого днями) воїна АТО Мар'яна Найди на полі почесних поховань Личаківського цвинтару в присутності сотень людей сталося щось особливе і не передбачуване для пересічних громадян! Причетні до цього були молодики спортивної виправки з вирозумленими поглядами схожими на представників спецслужб, але в одинакових чорних майках», – написав Гавришкевич.

За його словами, спочатку дехто подумав, що це наші заздалегідь прийшли і зупинилися осторонь вхідної площі на Личакові для того аби спостерігати і охороняти.

«Але одинакові майки і російська мова свідчила про протилежне. До того ж згодом разом з похоронною процесією, людей в одинакових чорних майках прибуло біля сотні. Ще з десяток таких прибули на байках. В їх розмові було чути про язичниство, про рунвіру та офіційно у мікрофон, про те як ховали вікінгів з мечем і сокирою, про нібито заповіт загиблого поховати його за їхнім звичаєм, бо він був їх другом», – розповів Гавришкевич.

За його словами, один «чорномайочник» таки поклав сокиру в труну і нагадав про традицію спалення. Отець Степан Сус намагався все спрямувати у мирне християнське русло і просив не перешкаджати похованню.

«Мати воїна зовсім розгубилася. Адже за законом «Про поховання та похоронну справу в Україні» за умови відсутності письмового волевиявлення загиблого, обряд його поховання визначають найблищі родичі, тобто присутня мати. Саме це нагадав настоятель храму, але у відповідь від чорномайочників було чути брутальні мати і погрози!!! Після цього втрутилися ветерани-добровольці АТО з вимогою дати поховати за волею матері. На них було вчинено «кулачний» напад», – повідомив Гавришкевич.

Аж згодом, за словами Гавришкевича, хтось викликав поліцію, однак вона нікого не затримала.

«Питання чому? Адже дехто з нападників вів себе явно агресивно. Крім цього такі дії можна розцінювати як глум над померлим, що тягне за собою кримінальну відповідальність. Дехто з них спостерігав і за допомогою мобілки консультувався здалеку з пагорба. Відчувалася системна підготовка гучного скандалу», – написав він.

«Є великі сумніви, що таке могло виникнути спонтанно. Тому питання до наших спецслужб : чи це нормально, що ніхто про випередження таких ситуацій в період відзначення Дня незалежності не дбає? А можливо вистачило б кількох поліцаїв? Та є сумніви, адже мені депутату трьох минулих скликань неодноразово приходилося викликати поліцію у питаннях адміністративних правопорушень за ст.160 та жодного протоколу не було складено», – додав Гавришкевич.