Натовпи ісламістів штурмують церкви після каменування студентки в Нігерії. Влада запровадила комендантську годину
  • Втр, 17/05/2022 - 16:01

Минулого тижня група із близько 200 нігерійських студентів прагнула показати, що закон шаріату в Нігерії зобов’язує рівноправно з державним законом, брутально закаменувавши свою колегу і спаливши її тіло. Поліція заарештувала двох з них, що спричинило хвилю заворушень і нападів на католицькі храми. Місцева влада була змушена запровадити комендантську годину, щоб стримати натовпи агресивних мусульман.

Згідно зі свідченнями, опублікованими місцевими засобами комунікації, один студент прилюдно звинуватив студентку Дебору Самуель Якубо в тому, що вона написала образливі слова проти пророка Магомета в студентському чаті. Це спровокувало вибухову реакцію одногрупників мусульман, які виволокли молоду християнку надвір, де каменували її та підпалили тіло.

Поліція арештувала двох із групи винуватців, що місцеве ісламське населення потрактувало як виступ проти їхніх релігійних прав і спровокували заворушення. Вони нападали на церкви, вимагаючи звільнення винуватців вбивства.

Вандали понищили катедру Пресвятої Родини в Сокото, повибивавши у ній вікна, а також громадський автобус, що стояв поруч. Храм св. Кевіна в Ґідан-Дере також був пошкоджений і частково спалений. Мусульмани не пошкодували також нову лікарню, що діє при храмі.

Місцева влада запровадила 24-годинний надзвичайний стан і комендантську годину, щоб дати раду із заворушеннями.

Варто зазначити, що в Нігерії закон шаріату часто зобов’язує рівнозначно з державним, а центральна влада запроваджує в країні ісламську теократію.

Місцеві єпископи засудили вбивство студентки і висловили свій «глибокий шок». «Ми засуджуємо цей інцидент найгострішими словами і закликаємо владу розслідувати цю трагедію та гарантувати, щоб усі винуватці постали перед виміром справедливості. Єдиним, що належиться її найближчій родині та шкільним колегам, це гарантія, що винуватці цього нелюдського акту, незважаючи на мотивацію, будуть покарані відповідно до обов’язкових законів нашої країни», - зазначив єпископ Метью Хассан Кука з Сокото.