«Найбільший атеїст, який тільки може бути в Україні, не зробив би цього одноосібно», - владика Йосиф Мілян про події на Черкащині
  • Срд, 27/03/2013 - 20:12

«Аналізуючи акти вандалізму, що відбулися в липні минулого року в Золотоноші, і те, що сталося цієї ночі, можна сказати, що зло активізується тоді, коли у світі і в Церкві відчувається благодать Святого Духа. Мені шкода тих людей, які піддаються злу і чинять такі злочини. Не менше шкода тих спільнот і організацій, які за цим стоять. Переконаний, що найбільший атеїст, який тільки може бути в Україні, не зробив би цього одноосібно», - сказав (слухати) владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, коментуючи події, що сталися в ніч з 26 на 27 березня в м. Золотоноші, що на Черкащині. Цієї ночі вандали вже вдруге понівечили фігуру Пресвятої Богородиці, цього разу відбили голову.

Як сказав єпископ, сьогодні УГКЦ інтенсивно готується до відзначення 1025-річчя Хрещення Русі-України і освячення Патріаршого собору УГКЦ Воскресіння Христового в Києві, що відбудеться в рамках Всенародної прощі до цього собору 18 серпня 2013 року. На його думку, саме тоді, коли Божа благодать спочиває на Церкві, їй намагається протидіяти зло.  «Я не вірю в те, що хтось один, посилаючись на власне сумління, може робити такі вандальні кроки, що полягають у нищенні скульптури Богородиці, - висловив переконання владика Йосиф і додав: - Ми пережили тоталітарну систему комуністичного режиму, який декларував свої переконання. Та навіть у той час у Радянському Союзі атеїсти не діяли так відкрито і нахабно... Я не вірю, що це акція однієї людини. Будемо молитися, щоб Бог їм простив».

Нагадаємо, що  перший напад на греко-католицьку громаду Золотоноші стався у ніч із 7 на 8 липня 2012 року. Тоді зловмисники вирвали з фасаду каплиці, в якій молиться місцева греко-католицька громада, хрест і викинули його на вулицю, а також намагалися вирвати фігурку Божої Матері, котра стоїть на подвір’ї перед входом до каплиці.

Департамент інформації УГКЦ