Не будьте безрозсудливими пастирями, які бояться втратити людську прихильність, – «братське напоумлення» Архиєпископа Віґано
  • Втр, 08/10/2019 - 12:38

Архиєпископ Карло Марія Віґано цієї неділі видав заяву, в якій застеріг усіх пастирів Церкви не «ховатись в тиші», але виступати проти «вовків» та «сил світу», які загрожують Христовій пастві.

«Братське напоумлення», написане 6 жовтня в літургійний спомин св. Бруно та в перший день Синоду на тему Амазонського регіону, що триватиме у Ватикані 6-27 жовтня.

Посилаючись на патристичний текст Пастирського правила св. Григорія Великого, що датується 6-им століттям і містить чіткі деталі обов’язків духовенства щодо духовної формації їх пастви, Архиєпископ Віґано закликав священників, єпископів, кардиналів, а «особливо» Папу перевірити свої серця, чи вони відповідають їх «надприродному світлу».

Пропонуємо до вашої уваги переклад тексту звернення Архиєпископа Віґано:

 

Братське напоумлення

Сьогодні, 6 жовтня, в XXVII Неділю після Зіслання св. Духа та в день літургійного спомину св. Бруно, бревіарій пропонує пастирям для роздумів наступний уривок із «Пастирського правила» св. Папи Григорія Великого (Книга 2, 4 PL77, 331):

«Пастир повинен бути стриманим у зберіганні тиші і корисним у промовах, щоб він не говорив про те, що варто замовчати, і не мовчав про те, що варто сказати. Бо як нерозважливе говоріння може привести людину до помилки, так і нерішуче мовчання залишає в помилці тих, кого можна було б напоумити.

Бо часто необачні пастирі, боячись втратити людську прихильність, несміливо перестають вільно говорити про те, що є правильним; і, відповідно до голосу Христа, який є Істиною (Ів. 10,12), стають неспроможними дбати про свою паству з любов’ю пастиря, а натомість діють як найманці. І коли приходить вовк, вони втікають і ховаються в тиші. І тому Господь через пророка докоряє їм, кажучи: «Усі вони пси німі, гавкати не можуть» (Іс. 56, 10). І знову Він жаліється, кажучи: «Ви не стали проти ворога й не обвели муром дому Ізраїля, щоб твердо в бою стояти, коли настане день Господній» (Езек. 13,5). «Стати проти ворога» означає виступити вільним голосом проти сил світу, щоб захистити паству. А «твердо в бою стояти, коли настане день Господній» означає протистояти, з любові до справедливості, тим злим особам, котрі виступають проти нас.

Бо якщо пастир боїться сказати те, що правильно, то що це означає крім того, щоб відвернутись спиною і мовчати? Але, без сумніву, якщо він стане перед паствою [щоб захистити її], він «обведе муром дім Ізраїля» на захист від ворогів… Той, хто вступає до священства, бере на себе роботу посланця, щоб куди б він не пішов – проголошував прихід страшного Судді. Таким чином, якщо священник не знає як проповідувати, то яким голосом буде цей німий посланець звіщати? Саме для цього Святий Дух зійшов на перших пастирів у виді язиків (Дії 2,3), бо кого Він наповняє, то дає цій особі силу  красномовно промовляти».

Кожен священник повинен ретельно перевірити себе, щоб його поведінка відповідала надприродному світлу цього «Пастирського Правила» св. Григорія Великого, включаючи кардиналів і єпископів, а особливо – Папа Бергольйо, ТІ!

+ Карло Марія Віґано

 

Переклад: «Католицький оглядач» за матеріалами LifeSiteNews