Не існує ідеальних сімей, всі потребуємо прощення
  • Пон, 27/08/2018 - 09:42
«Ви – надія Церкви та світу!» – наголосив Папа Франциск, промовляючи до тисяч сімей, які зібралися на «Croke Park Stadium» в Дубліні на Свято Сімей з нагоди ІХ Всесвітньої зустрічі сімей.

Перший день Апостольської подорожі Папи Франциска до Ірландії (25 серпня 2018 р.) завершився участю у Святі Сімей, з нагоди якого на стадіоні «Croke Park» в Дубліні в рамках ІХ Всествітньої зустрічі сімей зібралися родини, що прибули з понад 110 країн світу. Промову Святішого Отця випередили пісні, хореографічні постановки, зворушливий спів тенора Андреа Бочеллі, свідчення деяких сімей з різних куточків світу, збагачені відеорядом.

І в такому контексті свята слова Папи Франциска прозвучали як слова радості та заохочення. Його промова, неодноразово перервана оплесками та збагачена думками, сказаними експромтом, була зосереджена на місії сім’ї в сучасному світі на основі теми ІХ Всесвітньої зустрічі сімей: «Євангеліє сім’ї – радість для світу».

Випромінювати радість Божої любові

«Своїм свідченням Євангелія ви можете допомогти Богові здійснити Його мрію. Можете причинитися до наближення всіх Божих дітей, щоб вони зростали в єдності та навчилися, що для всього світу означає жити в мирі, як одна велика сім’я», – сказав Святіший Отець, підкреслюючи, що для того, аби стати радістю для світу, сім’я повинна уможливити зустріч з Ісусом.

Родина, «немов маяк» повинна випромінювати в світі радість Божої любові, тобто, показувати її через «маленькі жести добра серед щоденної рутини». Йдеться про те, аби бути тими «святими по-сусідству», на яких Папа часто посилається, і це не є щось, по потребує святкових фанфар, але без галасу присутнє в серці всіх сімей, що живуть «любов’ю, прощенням і милосердям».

«Християнське подружжя та родинне життя можна зрозуміти в усій їхній повноті тоді, коли вони вкорінені в Божій любові», – наголосив Святіший Отець, підкреслюючи, що це стосується всіх, татів і матерів, дітей і внуків, дідусів і бабусь, свекрух, свекрів, тещ і тестів. За його словами, завдяки Божій благодаті завжди можна простити, навіть якщо це не є легко.

Пробачення

У своїй промові Глава Католицької Церкви коментував свідчення, які прозвучали від сімей з різних частин світу. Родина з Буркіна-Фасо поділилася досвідом прощення, яке вони дарували своєму синові, що призвівши до банкрутства сімейного бізнесу, втік, але вони відшукати його та примирилися з ним.

За словами Святішого Отця, саме «маленькі й прості жести прощення, оновлювані кожного дня» є тією основою, на якій будується «стійке родинне життя». Дуже часто трапляється так, що ми хочемо помиритися, але не знаємо як це зробити. Натомість, вистачає одного жесту ніжності. Він разом з присутніми кілька разів повторив «три ключові слова», які повинні звучати в родині, якими є «вибач», «будь ласка» та «дякую». Й миритися необхідно перед тим, як йдеться до сну, щоб уникнути «холодної війни» наступного дня.

«Не існує досконалої сім’ї; без звички прощати, родина росте хворою та поступово занепадає. Прощати означає дарувати частинку себе», – наголосив Папа, додаючи, що діти вчаться прощати, коли бачуть, як батьки прощають одні одним.

Сім’я та соціальні мережі

Переходячи свідчення Теда та Ніші, які разом з дітьми прибули до Дубліна з Індії, Святіший Отець наголосив, що коли йдеться про використання соціальних мереж, вони можуть принести користь, якщо ними послуговуватися «розсудливо та стримано». Вони не повинні ставати загрозою для «мережі справжніх стосунків», поневолюючи у «віртуальній дійсності», як це трапляється тоді, коли сидячи за столом, люди, замість того, аби спілкуватися, зосереджені на екранах смартфонів. Варто запитувати себе про необхідність скоротити час, який витрачається на ці технологічні засоби, витрачаючи, натомість, більше часу в родині та з Богом

Сім’я – протиотрута від ненависті.

Свідчення іракської пари біженців, що прибули з Австралії, стало для Папи спонукою підкреслити, що «родини зроджують мир у суспільстві», бо навчають «любові, гостинності та прощення», що є «найкращою протиотрутою» проти помсти. Досвід цієї пари, яка саме так відповіла на вбивство брата дружини, конкретно показує, що «злу можна протидіяти лише добром, а ненависть долається виключно прощенням».

Вірна любов

Окремі слова подяки Святіший Отець присвятив за свідчення любові та віри, яка дала ірландська родина, що має 10 дітей. «Як же ж гарно мати 10 дітей!» – сказав він, беручи до уваги той факт, що батьки, свого часу, в підлітковому віці потрапили в тенета наркотиків, але зуміли вийти з цього.

«Любов Христа, що оновлює кожну річ, є тим, що вчиняє можливими подружжя та сімейну любов, позначену вірністю, нерозривністю, єдністю та відкритістю на життя. Саме це я хотів підкреслити в четвертому розділі Amoris laetitia», – підкреслив Наступник святого Петра.

Роль дідусів і бабусь

Історія Альдо та Марісси, що одружені понад 50 років та прибули до Дубліна з Канади разом зі своїми внуками, дала нагоду Папі сказати, що «суспільство, яке не цінує дідусів і бабусь – це суспільство без майбутнього». А в Церкві, на серці якої не лежить зв’язок між поколіннями, «забракне того, що дійсно є вартісним – любові». А тому необхідно спілкуватися з похилими віком.

Ніхто не є виключеним з Божої любові

Врешті, свідчення представниці родин ірландських кочівників, які зазнали чимало несправедливостей, стало нагодою наголосити на тому, що за Божим столом є місце для всіх, і ніхто не може бути виключеним.

Офіційна молитва

«Ви – надія Церкви та світу!» – підсумував Папа, звертаючись до сімей. Саме тому він вручив їм Апостольське напоумлення «Amoris laetitia», яке він написав для того, щоб воно було «своєрідним провідником для того, аби жити радістю Євангелія». А далі Святіший Отець проказав Офіційну молитву Всесвітньої зустрічі сімей, просячи Бога захистити всі сім’ї Своєю любов’ю.