Не може бути відпустки від Господа Бога. 7 підказок як пережити відпустку по-католицьки
  • Втр, 06/07/2021 - 15:46

Оцінки виставлені, табелі видані, розпочалися канікули. Учні та студенти роз’їжджаються, щоби відпочити чи провести вільний від обов’язків час удома. За вікном усе частіше світиться сонце, показники термометра піднімаються догори. Незабаром і в багатьох дорослих розпочнуться відпустки, вони виїдуть на відпочинок. 

Однак не можна забувати, що ми є віруючими завжди, не лише у робочий час. Від Господа Бога і Його святих заповідей немає і не може бути канікул. Як прожити відпустку, щоб вона негативно не вплинула на духовне життя? Є кілька простих способів!

Довідатися, де знаходиться найближча церква!

У час загального доступу до Інтернету не складає жодних труднощів знайти храм поблизу місця, де ми відпочиваємо. Ніхто не може виправдатися, що не зміг. Достатньо просто ввести у пошук назву місця плюс слово “храм” і ми отримаємо результати. І часто багато.

Варто після реєстрації в готелі, в кемпінгу чи т. п. піти до Божого Дому, щоб подякувати Творцеві за безпечний доїзд до місця призначення та попросити про мирний і спокійний відпочинок. Відвідуючи храм, принагідно потрібно зробити ще одне, що  допоможе належно прожити відпустку, а саме…

Довідатися, коли відправляється недільна Літургія!

Зайшовши до церкви, з легкістю можна дізнатися о котрій годині у місцевому храмі відправляється недільна Літургія – обов’язкова для кожного католика впродовж усього року, під час відпустки також. Перед багатьма церквами є спеціальні таблички, на яких можна знайти інформацію про години богослужінь. Якщо їх немає, то інформація має бути у середині храму. А якщо і там не можемо її знайти, варто зайти до захристії. Там можна довідатися про все, що нам потрібне для того, щоб побожно провести відпустку. Розклад богослужінь можна також знайти в Інтернеті, щоправда це буде трохи складніше, крім того, не всі парафії мають сайти. Інколи актуальність інформації також може створити незручності.

Добре розпочни день. Розпочни день із молитви!

Багато людей занедбує ранішні молитви, прикриваючись браком часу. Проте відпустка, вільний від робочих обов’язків час, не дозволяє виправдовуватися таким чином. Прокинувшись, неважливо о котрій годині, подякуймо Господу Богу за все, чим Він обдаровує нас, за те, що можемо поїхати у відпустку, що можемо відірватися від обов’язків, за мирний сон, який приносить заспокоєння від стресів. Зрештою, попросімо Творця, щоб Він дав нам добре і побожно пережити черговий день відпустки.

Добре закінчи день. Молитва перед сном!

На завершення дня, окрім щоденного іспиту сумління і перепрошення за гріхи, подякуй Господу Богу за прекрасний світ, за всі ті чудові місця, які ти побачив, відвідав на відпочинку, за природу, за пам’ятники, які часто створювали Ad maiorem Dei gloriam (задля більшої слави Божої). Попроси також про спокійний сон, аби відпочити і мати сили пережити наступний день відпустки.

Хто має вуха нехай слухає!

Усюди, де ти є, милуйся прекрасним світом, який є творінням рук Господа Бога, та слухай звуки природи. При цьому роздумуй, наскільки прекрасним, добрим і великим є Творець. Дивись на храми, збудовані на Його честь, відвідуй церкви як із релігійною, так і з естетичною метою. Все це може покращувати наше духовне життя та заспокоювати нерви.

Не марнуй часу!

Упродовж року нам часто бракує часу для того, щоб спокійно і в добрій атмосфері поглиблювати свої релігійні знання. Вільний час на відпочинку – це чудова нагода поринути у добру католицьку книгу, щоб узяти до рук цінний журнал і поглибити знання про догми віри, життя Господа Ісуса чи святих. Не марнуймо часу на дурниці, заглядання у телевізор чи гортання безлічі Інтернет-сторінок чи соціальних мереж, особливо якщо впродовж усього року ми витрачаємо на це дорогоцінні хвилини.

Якщо під час відпустки ти залишаєшся вдома, то наведені вище підказки тобі також допоможуть. 

Часто ми з нетерпінням чекаємо відпустки цілий рік. Мріємо про неї, хочемо максимально натішитися вільними від роботи хвилинами. Проте не змушуймо Господа Бога чекати нас під час нашої відпустки. Не занедбуймо своїх взаємин із Творцем лише тому, що ми кілька днів відпочиваємо замість того, щоб працювати. Оскільки заповідь гласить: “Не матимеш інших богів, окрім Мене”, то не може бути нічого важливішого від Нього. Нічого! Навіть омріяна відпустка.