«Не можна говорити про існування громадянського суспільства в тоталітарній системі», – Глава УГКЦ
  • Суб, 09/02/2013 - 23:06

Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук 8 лютого у Києві, у храмі Святого Василія Великого, зустрівся з представниками Альянсу християн-професіоналів.

На зустрічі Предстоятель Церкви обмінявся думками з християнами-професіоналами щодо того, як впроваджувати християнські принципи в суспільство, які методи варто застосовувати для розбудови громадянського суспільства в нашій країні, і як використати для блага країни можливості Альянсу християн-професіоналів.

Глава УГКЦ висловив своє бачення громадянського суспільства. «Сьогодні дуже багато говорять про громадянське суспільство… На мій погляд, громадянське суспільство – це суспільство вільних людей. Не можна говорити про існування громадянського суспільства в тоталітарній системі», – сказав він.

«Чому я говорю про вільних людей, – каже Глава Церкви. – Тому що тільки вільна людина може відчувати відповідальність за суспільство, в якому живе. І коли в українському суспільстві починають зникати свободи громадян – голос громадянського суспільства починає затихати».

«На мою думку, свобода – це духовна категорія. І коли ми говоримо про громадянське суспільство чи про нашу роль у цьому суспільстві як християн, ми повинні подивитися на питання свободи саме з християнського боку», – вважає Блаженніший Святослав.

9 лютого минає 50 років з дня звільнення Патріарха Йосифа Сліпого з ув’язнення. Тому Предстоятель УГКЦ зосередив увагу учасників зустрічі на прикладі в’язнів сумління. «У наших дисидентах мене завжди вражало те, що, незважаючи на зовнішнє ув’язнення, вони залишалися вільними людьми. Завдяки чому? Завдяки тому, що вони були християнами. Внутрішня свобода – це наслідок віри», – ствердив Глава Церкви.

Говорячи на тему громадянського суспільства, Блаженніший Святослав розповів, що на початку цього року він відповів на сто запитань молоді з різних куточків України та світу. «Серед них було одне запитання, яке змусило мене задуматися більше. Питання звучало так: чи вартує сьогодні християнам займатися євангелізацією у суспільстві, яке є погане, чи не краще нам, християнам створити своє альтернативне суспільство? Я відповів у такий спосіб: у Євангелії Христос каже, що Царство Небесне схоже до дріжджів, яке господиня кладе у тісто й чекає, поки воно виросте. Тобто дріжджі не мають цінності самі в собі. Вони мають цінність тільки тоді, коли починають ферментувати якусь більшу матерію», – розповів Предстоятель УГКЦ.

Тоді учасники зустрічі обговорили питання: яке місце має займати Церква у процесі розбудови громадянського суспільства? «З православної точки зору, припускається можливість йти у владу... Проте ми, католики, ніколи себе не вважали частиною влади, ніколи не мали намагань увійти у владу чи бути державною Церквою. І наша Греко-Католицька Церква ніколи не була державною Церквою протягом своєї історії. Це означає, що ми бачимо себе частиною громадянського суспільства. Таким чином ми хочемо послужити кожній людині в Україні, яка шукає оазису гідності людської особи», – сказав Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ.

Департамент інформації УГКЦ