«Не змарнуймо Божий дар виходу УГКЦ з підпілля», - Єпарх Мукачівський ГКЦ в храмі Преображення ГНІХ у Львові
  • Суб, 25/10/2014 - 17:07

25 жовтня 2014 року ієрархи східних католицьких Церков Європи разом помолилися Божественну Літургію в храмі Преображення ГНІХ, що у Львові. Богослужіння очолив Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав.

Пригадуємо, що цими днями у Львові відбувається щорічна Зустріч східних католицьких ієрархів Європи, яка цього разу присвячена 25-річчю виходу УГКЦ з підпілля.

За словами Блаженнішого Святослава, храм Преображення ГНІХ було обрано невипадково для урочистого богослужіння, адже саме в ньому розпочалися «події воскресіння УГКЦ»: «Ми прийшли помолитися до цього храму, щоб пройти разом шляхом воскресіння нашої Церкви на рідних землях. Події воскресіння УГКЦ розпочалися з епіцентром у Львові в цьому храмі. Історія ГКЦ в новітніх часах є одна й та сама, як для Церкви в Галичині, так і на Закарпатті. Це історія мучеництва, свідоцтва віри і воскресіння».

З цієї причини проповідь виголосив Єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан (Шашік). Єпископ зазначив, що УГКЦ йшла шляхом мучеництва і переслідування. Однак, проблеми будуть завжди, а нам потрібно бути свідками Христа. Бо, як відомо, сьогодні й далі існують атаки на Церкву.

«Помилковою є думка, що коли Україна стане членом ЄС, то всі проблеми вирішаться. Адже відомо, що і в Європі вони існують. Тому нам сьогодні потрібно ще більше бути вірними Євангелії з думкою про те, що Господь – пан історії, який піклується про свою Церкву». Він також зазначив, що не менш важливими є наша особиста віра і ревність слухання Слова Божого і Його виконання.

«25-річчя легалізації УГКЦ є важливим ювілеєм, бо сьогодні є ще ті люди, які пам’ятають переслідування, підпілля і вихід з нього. Потрібно бути свідками того, що Господь нам вчинив, щоб розказувати молоді і спільно дякувати за відновлення і воскресіння Церкви. Просімо Господа не змарнувати цей дар, бо ми можемо дійсно доторкнуться до прославленої Богом Церкви і її храмів на тлі радянського минулого», - сказав проповідник.