Не зважаючи на зусилля Московської патріархії, екуменічний діалог йде вперед — єпископ УГКЦ Богдан (Дзюрах)
  • Птн, 03/10/2014 - 01:12

Під час свого перебування на Соборі УГКЦ в Польщі, який проходить в місті Перемишль, єпископ Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ, прокоментував РІСУ нещодавну заяву представників Московського Патріархату про  бажання з боку Російської Церкви повернутись до теми «уніатизму» в рамках католицько-православного богословського діалогу. Ця пропозиція, згідно з повідомленнями російських ЗМІ, російська делегація висунула під час останньої зустрічі Комісії в Аммані, Йорданія.

На думку єпископа Богдана (Дзюраха), у спробах підіймати питання так званого «уніатизму» є дуже багато негативу: «Завжди мовиться, що це є «кривава рана» на тілі християнства і щось з нею треба робити. Я думаю, що за такою риторикою не має майбутнього.  Тому що вона передбачає, що треба щось вчинити з певною групою християн, а краще, зробити так, щоб їх взагалі не існувало. Це не є позитивна пропозиція, це не є пропозиція, яка може мати розвиток і дати підставу для доброго, творчого і плідного діалогу. Для того, щоб діалог був плідним і конструктивний він повинен відбуватись в любові. А любов вимагає пошанування прав кожної зацікавленої сторони».

Коментуючи можливість повернення до цієї теми в рамках офіційного діалогу між католиками і православними, владика Богдан вважає, що до неї треба повертатись у позитивному форматі, а не негативному: «Запрошуємо до діалогу над пошуком нових форматів єдності. Можливо ті методи, які мали місце 400 років тому, сьогодні виглядають анахронізмом, але сама ідея єдності не походить а ні від Апостольської столиці, а ні від певної групи християн - це є заповідь Христа, це євангельський постулат. І тут ми не маємо вибору. Бо вибір тут полягає в тому, щоб йти за Христом, йти до єдності, або підтримувати цей трагічний розділ. І бачимо, що авторитетні представники Православної Церкви, в особі Патріарха Константинопольського, це зрозуміли і разом із Папою відкликали ті взаємні анафеми, які постали в результаті людської гріховності і амбіцій».

«Я вважаю, що не має сенсу продовжувати діалог у полемічному ключі. Бо полеміка, це polemos – що з грецької означає – війна. В даному випадку війна на релігійному грунті. Нам радше треба шукати і пропонувати нові моделі єдності. Щодо заяви представників Московського Патріархату щодо пропозиції повернутись до розгляду питання «уніатизму» в рамках богословського діалогу. То наскільки мені відомо ця пропозиція не була підтримана учасниками Комісії. Це свідчить, що ті, хто шукають правдивого діалогу, мислять в спосіб позитивний. І це дає нам надію, що діалог екуменічний попри різні важкі моменти і кризи йде вперед», - підсумував секретар Синоду єпископів УГКЦ.