«Небо потрібно здобувати власною добротою» – Єпископ Йосиф Мілян
  • Срд, 13/06/2018 - 14:37

«Не може бути добрим християнином той, хто не є доброю людиною. Все високе, гідне, і вічне починається тут на Землі та в часі. Тому небо потрібно здобувати з дитячого віку!» – про це говорив Преосвященний Владика Йосиф Мілян, Єпископ-помічник Київської архиєпархії, під час проповіді у селі Мехедівка, що на Черкащині, з нагоди освячення нового храму.

«Ми сьогодні святкуємо освячення цього храму, але ми сьогодні святкуємо, ще празник Ісуса Христа, який є з нами у Пресвятій Тайні Євхаристії під видами Хліба і Вина.  Очевидно, щоб це зрозуміти, щоб це духом сприйняти, мусимо мати віру. Цю віру ми не можемо купити, її також не передають у спадок. Віру здобуваємо самостійно», – наголосив Архиєрей.

Під час проповіді Владика згадав про те, що колись Черкащина постраждала від Геноциду 1932-1933 рр., коли на цих теренах люди вмирали від штучного голоду. Єпископ навчав також про Пресвяту Євхаристію. Він зауважив, що коли людина приймає Тіло і Кров Господа нашого Ісуса Христа, тоді Бог із великої любові вкладає у нас Себе Самого: «Сьогодні в Євангелії говорилося про Хліб, про особливий Хліб! Хліб, як завдаток вічного життя, Хліб, як Тіло Христове. Очевидно ці терени пережили нестачу хліба. Старші люди добре знають, що таке бути голодним. Бо мільйони українців згинули у страшному голодоморі 30-х років. Але і мільйони українців гинуть духовно сьогодні лише через те, що мають нагоду споживати Хліб Небесний – Тіло Христове, щоби жити вічно, і не користають з цього», – наголосив Архиєрей.

Ведучи далі Владика зауважив: «Сьогодні ми знаємо, які ліки вживати від болю голови, від серця, чи інших хвороб. А якщо говорити про спасення душі, про здоровий наш дух? Які Ліки знаємо?».

Пізніше Владика нагадав парафіянам, що храм – це не лише культова споруда, а дім Божий, даний, щоб ми могли прийти до неба. У храмі, в кивоті, на нас завжди чекає Христос: «Так мало статись і тут. Цей маленький храм мав бути збудований в цьому місці. Для того, щоб Господь посилав, через ці двері, через вікна, через гарний дзвін, спасення усім, хто живе в ньому, усім хто хоче спастися. Усім, хто вважає, що він є не випадковістю, на цій Землі, усім тим, хто знає звідки прийшов і куди колись відійде. Тому нам слід дбати про храм нашої душі, та не опускати частої сповіді. Слід пильнувати, щоб не зневажати жодної людини, бо часто так буває, що люди шанують ікони, а інших людей зневажають», – зауважив Єпископ.

Владика нагадав, що Церква – це люди, тому заохотив парафіян частіше збиратись разом на молитву, кликати на молитву дітей, дбати не лише про дім Божий, щоб він був прикрашений і прибраний, а й про територію коло храму та про храм власної душі.

Прес-служба Київської архиєпархії