Неділя, чи НЕ Ділай?
  • Втр, 23/01/2018 - 12:16

Нещодавно польський сейм ухвалив законопроект про заборону торгівлі у неділю. У документі передбачено чималі штрафи для порушників від 1 до 100 тисяч злотих, тобто від 7 до 700 тисяч гривень в українському еквіваленті. У такий спосіб польська влада впроваджує в дію заповідь “Пам’ятай святий день святкувати”.

Очевидно, що кожен християнин має виконувати Божі заповіді. Зрозуміло, що у християнській державі уряд може ухвалювати подібні закони. Проте, постає питання: “Чи є тоді християнською спільнота, коли виконує заповіді з державного примусу? Чи є держава християнською і демократичною, якщо встановлює подібні закони? Чи не набирає це все ознак тоталітаризму?”

До прикладу, в Україні теж є торгівельні фірми, які не провадять діяльності у неділю. Зокрема, у Львові уже багато років не працює у неділю один, чи два ринки, окремі продуктові та частина промислових магазинів. Для їх власників не потрібен спеціальний закон про заборону торгівлі у неділю. Це, очевидно, є їх переконанням. Тому залишається відкритим питання, чи допоможе стати справжнім християнином урядова заборона торгувати у неділю? Чи краще слідувати традиції наших предків, які не працювали у день, який назвали неділею, що означало наказ:”не ділай!”?

Здається, що довговічнішим є те, що існує на переконаннях, а не на державному примусі,чи не так? А Ви, як думаєте, шановний читачу?

 Софія Височанська