Несімо духовність у писанці
  • Срд, 01/05/2013 - 14:17

Чи доводилося Вам коли-небудь поєднювати корисне  і приємне? Якщо так, то Вам пощастило. Саме такою нагодою нам допомогли скористатися з ласки Божої сестри Мироносиці смт. Богородчан. У Квітневу неділю у місцевому монастирі відбувся майстер-клас по писанкарству.

Писанка ─ це давній і невід'ємний атрибут Великодня ─ символ життя початку, безкінечності, вічності. Писанку ми даруємо дорогим і близьким людям із щирим серцем, любов'ю. Нагоду зробити  такий приємний акт нашим  батькам, рідним, друзям дали монахині.

Майстер-клас проводили сестри Теодора з Коломиї та Соломія з Богородчан. Їм допомагали сестри Андрея, Лаврентія, Стефанія. Писанкарством зацікавилися як маленькі діти, так і старші. Наймолодшій учасниці ─ Аліні є 5 років, найстаршій ─ Євгенії Семенівній ─ більше 80. Були і такі для яких це був не перший захід такого роду і, які прийшли поділитися своїм досвідом з нами. Цікаво було дізнатися із розповіді с. Соломії про легенду виникнення писанки, її види, символіку. Вразило наскільки різноманітними є асортимент узорів (безконечники, хрести, ружі,риби тощо) писанок як традиційних, так і сучасних.

Ще приємніше було працювати із писанкою практично. Спочатку, дивлячись на зразки напрацьовані руками сестер і чисте яйце, перетворення його (останнього) на власну писанку видавалося майже неймовірним (надзвичайно складним). Та з допомогою Св. Духа, сестер і, звичайно власних зусиль, цей сумнів почав танути, так само швидко як і віск від вогню свічки. Поєднання зразків узорів із власною уявою учасників майстер-класу давали витвір неповторної та унікальної писанки у їхніх руках. Особливо красивим вони виходили у дітей.

Під час творчого заходу  відчувалася глибока, дружня підтримка сестер, які щиро намагалися передати нам свою майстерність, підтримати посмішкою і ласкавим словом навіть у перших невдалих спробах.

На обличчях не було помітно втоми, адже кожен із майстрів був у передчутті написання свого власного шедевру писанки. І хоча не у всіх вони вийшли ідеальними, але створені серцем  і руками. Після майстер-класу стало зрозумілим, що повнота християнського життя реалізовується  в маленьких клітинках церкви ─ громадах, а Св. Дух промишляє і промовляє до нас через діла наших ближніх.

Таким чином  нам вдалося відродити духовні традиції нашого народу. Це нам подарувало відчуття радості, любові майбутнього величного свята ─ Христового Воскресіння. Творімо добро ─  і воно обов'язково повернеться нам сторицею.  Нехай Бог посилає благодать сестрам Згромадження Мироносиць у їхній просвітницькій справі.

Віра і Богдана Качкодан
Смт. Богородчани